Rabarberbullar
ca 20 stycken
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
Fyllning
300 g mjukt smör
1 dl strösocker
Rabarberkompott
1 ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
Rabarberkompott
1 l skivade rabarber
3 dl strösocker
1 vaniljstång
Saft av 1 citron
2 msk vatten
Gör så här
Börja med rabarberkompotten
Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med lite av sockret i receptet för att vaniljfröna inte ska hamna som en enda klump
Koka rabarber, strösocker, vaniljstång och frön, citronsaft och vatten
Koka kompotten tills nästan all vätska kokat bort, det tar minst 30 minuter,
och som sagt - ha tååålamod
När den kokat klart ta ur vaniljstången och låt svalna
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och
värm med mjölken tills den är 37 grader
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken
Blanda ner strösocker, salt, smör och ägg
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en deg som
släpper från kanten av bunken
Jäs degen i bunken under bakduk i 45-60 minuter till dubbel storlek
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut (utan att knåda den) ganska tunt
Bred ut smöret över degen och strö över sockret
Bred ut kompotten över smör och socker
Rulla ihop degen till en rulle på längden
Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med endast 2 cm mellan mellanrum, de ska jäsa samman till ett brytbröd
Jäs under bakduk i 45-60 minuter
Pensla bullarna med uppvispat ägg
Strö över pärlsocker
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter
Låt dem svalna och bryt sedan loss dem från varandra
Jag bakade rabarberbullar för nån vecka sedan men det gick inte hem här.....mina grabbar ville hellre ha "vanliga" kanelisar haha, Kram Anette
SvaraRaderaKänner igen det där, de brukar ha svårt att uppskatta nya smaker :)
RaderaOftast är det en variant av bröd eller annat som gäller just nu, och då duger inget annat, om en månad är det något helt annat som gäller och då går inte den tidigare varianten alls hem längre :) Kram Birgitta
Ja lite tålamod är bra :) Jag gjorde kompotten på morgonen och sedan bakade jag bullarna på eftermiddagen, så kompotten kunde stå i kylskåpet ett tag då var det lätt. Goda är de i alla fall:)
SvaraRaderaKul att du gjorde dem
En hel del kompott blev ändå kvar i bullarna och de blev som sagt riktigt goda.
Radera