onsdag 5 augusti 2015

Kräftskiva med avokadosoppa, kantarellbröd och minipajer






Dags att plocka fram hattar, haklappar och vishäften för nu är det kräfttider!













Men att bara äta kräftor på skivan
blir man inte mätt av,
något tilltugg behöver man allt ha,
och något starkt till snapsvisan.





Vill man kan man börja kräftskivan med att bjuda på en liten soppa som entrérätt.

Avokadosoppa
ca 8 små portioner

2 avokador, väl mogna
0,5 citron, saften
2 dl vispgrädde
1 äpple, rivet
1 krm curry
1 krm svartpeppar
4 dl grönsaksbuljong
Garnering
Dill
Stenbitsrom

Gör så här
Dela och gröp ur avokadorna
Mixa avokadoköttet, citronsaft, grädde, kryddor och buljong till en slät soppa
Blanda i det rivna äpplet
Smaka ev av med salt och curry 
Servera soppan kall eller varm
Garnera med dill och stenbitsrom


Servera  sedan ett nybakat bröd till kräftorna som mättar.

Kantarellbröd med lök och soltorkade tomater
6-12 st, 
beroende på önskad storlek

25 g margarin
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
6-7 dl vetemjöl
Fyllning och pensling
100 g kantareller, färska
1 gul lök
15-20 g soltorkade tomater, utan olja
25 g margarin
1 uppvispat ägg

Gör så här
Hacka svampen och löken fint
Lägg svampen i en stekpanna
Hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort
När all vätska är borta klicka i margarin och låt lök och svamp steka på medelvärme i ca 7 minuter
Hacka soltorkade tomater fint och tillsätt i stekpannan
Låt steka med någon minut
Häll upp blandningen i en skål och låt svalna
Smula jästen i en bunke
Smält margarinet
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader
Rör ut jästen med degspadet
Blanda i salt och socker i degspadet
Tillsätt det mesta av mjölet (spara resterande till utbaket) och
 arbeta ihop till en deg med elvisp och degkrokar
Bearbeta degen i ca 10 minuter
Blanda i svampblandningen 
Låt degen jäsa under bakduk i 30 min
Ta upp degen på ett bakbord och knåda den lätt
Dela degen i antal önskade delar
Rulla dem till bollar
Lägg bollarna i muffinsformar på en plåt
Låt bröden jäsa övertäckta ytterligare 30 min
Pensla bröden med uppvispat ägg
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 30 min
Täck dem om de blir för mörka i slutet av gräddningen
Låt bröden svalna




Små minipajer är trevliga tilltugg till kräftorna.

Minipajer med räkor och mango
12 st

ca 450 g smördegsplattor, kylda
1 ägg
Fyllning
ca 3 dl räkor, skalade
3 msk dill, finhackad
1 dl mango, tärnad
1 dl lagrad ost, riven
3 ägg
2 dl gräddfil
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnering
Räkor
Dill
Mango

Gör så här
Ta ut 12 fyrkanter, 8 x 8 cm, av smördegsplattorna 
Tryck ner fyrkanterna i aluminiumformar, ca 7 cm i diameter
Pensla degen med uppvispat ägg
Blanda ihop räkor och dill
Fördela dillräkor och mango i formarna
Strö över riven ost
Vispa ihop ägg, gräddfil och kryddor i en skål
Häll äggstanningen över pajerna
Grädda pajerna mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter,
tills de stannat och fått fin färg
Täck ev med aluminiumfolie mot slutet om
pajerna får för mycket färg
Låt dem svalna något
Servera pajerna ljumma eller kalla
Garnera med dillräkor och mango


En god dipp att doppa kräftstjärtarna i är inte fel.

Krondillsmajonnäs
ca 2 dl

2 tsk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
0,5 tsk söt senap
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
2 msk krondill, hackad

Gör så här
Blanda vinäger och senapssorterna i en skål
Rör ner äggulorna
Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning
Krydda med salt och peppar
Rör ner krondillen
Ställ majonnäsen kallt tills det är dags att servera den


och recept på den obligatoriska västerbottenpajen till kräftskivan...

...det hittar du HÄR



2 kommentarer:

  1. Så gott. Gillar dina mini pajer med räkor. De måste jag prova. Ja man jan inte bara äta kräftor då kan det gå illa. Hi hi. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant, så sant...särskilt om det blir många snapsvisor ;)

      Radera