torsdag 3 september 2015

Månadens middagstips - kantareller

Eftersom det finns ett visst intresse för Månadens middagstips kör vi väl på en månad till. Eller vad säger du, vill du vara med och bidra med ett middagstips? Eftersom det är svampsäsong och det sägs vara gott om svamp ute i skogarna så tänkte jag att kantareller kan vara en trevlig ingrediens i septembers middagstips, och hinner man inte, eller inte kan plocka svamp av någon anledning, så går det bra att använda torkade kantareller, och har man inte heller tillgång till det så finns det ju kantareller på burk... 
Vi gör som förra månaden att ni lagar något på temat kantareller och bloggar om det på er blogg, länkar hit och berättar att ni är med i Månadens middagstips.
När månaden sedan är slut gör jag en sammanställning av era bidrag med länkar. 
Mitt bidrag till Månadens middagstips är ett eget recept som jag och mannen knåpade ihop när vi hade färdigfrysta smördegsplattor i frysen som vi inte riktigt visste vad vi skulle göra med. Vi tog och fyllde dem med lite av varje som vi hade hemma och fick till ett riktigt lyckat resultat.

Smördegsinbakad fetaost med bacon och kantareller
6 st

6 smördegsplattor
250 g bacon
2 dl torkade kantareller
(eller färska, eller på burk, eller annan svamp)
1 gul lök
150 g fetaost
1 uppvispad äggula till pensling 
Salt
Peppar

Till servering 

Gör så här
Lägg de ev torkade kantarellerna i blöt ca 30 minuter
Ta fram och låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur i ca 20 minuter
Dela fetaosten i mindre bitar
Stek bacon och låt rinna av på ett hushållspapper
Hacka löken och stek
Häll av svampen och stek
Kavla ut smördegsplattorna till tunna kvadrater
Fördela svamp, lök, ost och bacon på smördegsplattorna
Salta och peppra efter smak

Pensla äggula som klister runt kanten på halva plattan
Vik plattan över fyllningen till ett paket
Tryck ihop kanterna med en gaffel
Pensla paketet med äggula
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter tills 
paketet fått fin gyllenbrun färg 


Så är du intresserad av att delta med ett middagstips på temat kantareller...

  • Laga något där kantareller ingår och blogga om det på din blogg.
  • Skriv i inlägget att du är med i Månadens middagstips och länka hit.
  • Skriv en kommentar här i kommentarsfältet med länk till ditt bidrag.

 Senast den sista september vill jag ha era bidrag 
och i början på oktober gör jag en sammanställning av era bidrag 
i ett inlägg och länkar till er.

Har du ingen egen blogg men ändå vill bidra med ett recept 
då går det bra att mejla recept och bild till 
studiolivskraft@gmail.com

4 kommentarer:

  1. Här kommer mitt bidrag. http://smaskelismaskens.blogspot.se/2015/09/grillad-entrecote-med-kantarellrisotto.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det var snabbt jobbat... Tack, snälla du, för ditt bidrag!

      Radera
  2. Här kommer vårt bidrag med kantareller. Vi gjorde en höstburgare som blev en riktig höjdare ihop med ugnsrostade rotfrukter. En fortsatt trevlig helg till dig!

    http://livsnjutarnasgourmetkok.nu/2015/09/19/hostburgare-med-kantareller-och-baconaioli-serverad-med-ugnsrostade-rotfrukter/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ert bidrag! Vilken otroligt frestande burgare. Måste testlagas framöver.

      Radera