söndag 19 juni 2016

Helstekt fläskkarré med rökig chimichurri


I fredagskväll kom äntligen det efterlängtade regnet och hela dagen igår avlöste regnskurarna varandra. Oerhört skönt med tanke på hur torrt det blivit. Men det innebar även att det inte riktigt var grillväder igår och att våra planer att grilla fläskkarré fick ändras så vi istället tillagade vår fläskkarré i ugnen. 
Ett perfekt sätt att laga mat till många lata sommar dagar.
Vi ville ha en rökig smak på vår fläskkarré så jag rörde ihop en marinad av soja, olja och en kryddblandning med bl a paprika smokey och lät den hela fläskkarrén ligga i den rökig marinaden i en påse och gotta till sig under dagen.
Den rökiga smaken förstärktes sedan ytterligare med att det färdiga köttet toppades med en rökig chimichurri. Ett recept jag hittat hos Malin's Diner.

Helstekt fläskkarré med rökig chimichurri
10 portioner

2,5 kg benfri fläskkarré
Salt
Svartpeppar
Marinad
1 dl kinesisk soja
2 msk grillkrydda
2 msk paprika smokey
2 msk timjan
0,5 dl rapsolja
Chimichurri
30 g persilja
2 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1,5 msk pressad lime
3 tsk rivet limeskal
3 tsk chiliflakes
0,75 tsk salt
1,5 dl rökt olivolja
3 msk rödvinsvinäger

Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden
Putsa köttet och lägg det i en plastpåse
Häll på marinaden så att allt kött täcks
Låt ligga och vila i minst 2 timmar,
men gärna över natten i kylen
Finhacka persilja och lök till chimichurrin
Blanda med limesaft, limeskal och chiliflakes
Tillsätt olivolja, vinäger och salt
Låt stå minst 30 minute,
går även att förbereda dagen innan
Ta upp köttet ur marinaden
Lägg det i en långpanna
Salta och peppra
Tillaga i ugnen i 175 grader i ca 1,5 - 2 timmar,
tills innertemperaturen i köttet är ca 80 grader
Låt köttet vila 15-20 minuter
Skär upp köttet och fördela chimichurrin över



Till fläskkarrén serverades pomme, BBQ-sås och en fruktig sallad.


Ett lättdrucket Shiraz bonarda rekommenderas i goda vänners lag,
som dessutom passar perfekt till fläskkarré.


Ett annat alternativ när man är många är att bjuda på pulled pork.


2 kommentarer:

  1. Du frestar minsann med det ena godare än det andra, bara bilderna får det att vattnas i munnen på oss. :)
    Det kommer inte bli så mycket förberedelser inför midsommar för vår del för vi drar iväg till Danmark och Århus, checkar in på hotell där i två nätter. Förra året gjorde vi likadant men då var resmålet Ålborg. Liten försmak av semestern när vi räknar tre arbetsveckor kvar.
    Ha en fin midsommarvecka och kramizar till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försemester låter som ett bra sätt att komma i stämning inför semestern :)
      Även här är det nedräkning på tre veckor till semestern. Längtar!
      Midsommar firar vi hemma med nära och kära, och så nubben förstås ;)

      Kramar till er och trevlig resa!

      Radera