Välkommen!

måndag 15 augusti 2016

Låång glutenfri tårta som räcker till många

Helgen svischade förbi och nu är det redan måndag igen.
Grabben fyller 20 år och det har vi firat med halva tjocka släkten hela helgen. 
I fredagskväll kom de första och igår på eftermiddagen åkte de sista hem. 
Det har badats, stojats och stimmats, och fikats och ätits. Och jag har nog mest stått i köket, känns det som. När man är så många (19 st när vi var som flest) hinner man knappt avsluta disk mm innan nästa måltid eller fika ska börjas förberedas. Visst, vi hjälps åt men det är ändå någon (jag i det här fallet) som måste rodda det hela. 
Kul har det varit hur som helst med liv och rörelse i trädgården, för vi hade tur med vädret och kunde vara ute den mesta av tiden. 
Tårtan till grabben blev en låång skapelse gjord på glutenfri marängbotten, så att alla skulle kunna äta  av samma tårta.
Receptet är beräknat för en långpanna, 30 x 40 cm, men jag gjorde en och en halv sats och gräddade den halva satsen i en mindre långpanna, ca 20 x 30 cm. 
Jag skar sedan bitar som var 10 cm breda och la i en lång rad på en folieklädd planka och dekorerade med grädde, bär och frukt.

Glutenfri tårta
ca 20 bitar

Botten del 1
75 g smör
120 g socker
5 äggulor
50 g mjölk
55g maizena
50 g majsmjöl
40 g hasselnötmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljsocker

Botten del 2
5 äggvitor
220 g socker
50 g flagad mandel

Topping
5 dl vispgrädde
Frukt och bär

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader
Botten del 1
Vispa smör och socker poröst ihop med 1 äggula
Vispa ner resterande äggulor en i taget
Vispa tills det är ljusgult och fluffigt, ca 5 minuter
Vispa i mjölken, maizena, majsmjöl, hasselnötmjöl, bakpulver, fiberhusk och vaniljsocker
Botten del 2
Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum
Vispa ner resten av sockret
Bred ut smeten av bottnen del 1 i en långpanna med bakplåtspapper, 30 x 40 cm
Bred över botten del 2 
Strö över flagad mandel
Grädda i nedre del av ugnen i ca 35 minuter
Låt kakan kallna
Vispa grädde och bred på tårtan
Fördela bär och frukt över tårtan

Receptet är från boken nytt fikabröd - baka gott utan gluten 
men med vissa justeringar.

4 kommentarer:

  1. Vilken häftig tårta. Så effektfullt att ha den över hela bordet. Så trevligt med kalas. Grattis till sonen. Ha en härlig dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Vilken fin tårta😊 Vilken tur med vädret ni hade😊

    SvaraRadera
  3. Vilken rolig idé att göra en jättelång tårta att ha på bordet. Festligt och lite rekorboksförsök känns det som :-) Just den där tårtan, fast med gluten då, är så speciell för mig för min farmors ena syster brukade bjuda på den de få gånger vi träffades. Jag gillade verkligen henne och det känns fortfarande extra kärleksfullt att göra just hennes tårta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antar att det är Pinocchiotårtan du syftar på, eller Margaretatårtan, eller Brittatårtat, eller...
      Kärt barn har många namn :)

      Radera