Det här veganska receptet hittade jag i tidningen Amelia. Näringsjäst, som finns med som ingrediens, ger en ostliknande, nötaktig smak och används som smakförstärkare i till exempel veganska
ostsåser, vegansk pesto, eller olika dippar och röror. Men eftersom jag inte är vegan bytte jag ut näringsjästen mot parmesanost. Och tog lite mer än 1 tsk...
6 portioner
600 g pasta, t.ex. campanelle
2 msk rapsolja
1 dl finhackad schalottenlök
1 msk finhackad vitlök
1 msk vitvinsvinäger
1 dl svampbuljong eller grönsaksbuljong
1 msk cashewsmör (finns i välsorterade butiker)
1 tsk näringsjäst
600 g champinjoner
300 g brysselkål, halverade
Servering
gräslök, tunt skuren
vattenkrasse
flingsalt
Gör så här
Börja med pastan. Koka den enligt anvisning på förpackningen.
Häll olja i en kastrull och sätt den på medelvärme.
Lägg i lök och vitlök och stek tills löken är mjuk utan att den tar färg.
Häll i vinägern och låt den koka in i cirka 10 minuter.
Blanda i buljong, cashewsmör samt näringsjäst och rör om några gånger.
Tillsätt pastan och fortsätt röra så att allt blandas ordentligt.
Sänk värmen något och låt sjuda tills allt har reducerats ner och vätskan är borta.
Ansa och skiva svampen.
Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme.
Lägg i svampen medan du hela tiden rör om i pannan.
Stek svampen tills den får fin färg, i cirka 10 minuter.
Lägg svampen i kastrullen med pastan och rör om.
Häll i lite mer olja i stekpannan,
lägg i brysselkålen och stek dem först på snittsidan tills de får färg.
Sänk värmen en aning, vänd dem och stek vidare ett tag.
Stek dem i oljan i ytterligare cirka 10 minuter samtidigt som du rör om då och då, tills de är krispiga i bladen och något mjuka rakt igenom.
Lägg upp på galler och låt olja rinna av.
Toppa med gräslök, vattenkrasse och flingsalt vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar