fredag 25 april 2025

Grönsaksbiffar med broccoli, morot och halloumi

Jag lagade vegetariska biffar i veckan. Kanske inte en rätt jag rekommenderar att laga en stressig dag efter jobbet... Men absolut en dag när man känner sig lugn och har tiden att finhacka och riva grönsaker och inte känner tendensen att få psykbryt när biffarna inte riktigt håller ihop i stekpannan.
Det mest positiva med biffarna vid tillagningen i veckan var att de, i och med att broccolin är förkokt, inte behövde ligga så länge i stekpannan för att bli genomstekta.
Men de blev ju trots allt goda. Och tomatsalladen och vitlöksyoghurten tillförde det där lilla extra som höjde rätten en nivå. Mycket gott!

Recept: Carolina Soudah


2 portioner
 
250 g broccoli
1 morot
125 g halloumi eller annan stekost
½ dl ströbröd
1 stort ägg eller 2 små
½ tsk svartpeppar
1 tsk torkad mynta
1 citron, finrivet skal
2 msk smör, till stekning

Tomatsallad

3 tomater
½ rödlök
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger, gärna ljus
salt
svartpeppar

Vitlöksyoghurt

1 dl grekisk yoghurt 10 %
½ vitlöksklyfta

Gör så här
Skär broccolin i buketter. Skala och skiva stjälken.
Koka i saltat vatten ca 5 min tills den är mjuk.
Låt rinna av ordentligt i sil. Finhacka broccolin.
Skala och riv moroten grovt.
Riv osten grovt.
Blanda broccoli, morot, ost, ströbröd och ägg.
Smaka av med peppar, mynta och citronskal.
Låt vila 5 min.
Skär tomaterna i bitar och finhacka löken.
Blanda med olja, vinäger, salt och peppar.
Smaka av yoghurten med vitlök och salt.
Forma smeten till ca 10 biffar.
Stek till fin färg i smör på medelvärme.
Servera med tomatsallad, vitlöksyoghurt och citronklyftor.

Tryck ihop biffarna ordentligt så de håller ihop när de steks. Tillsätt mer ägg om det behövs.

 

2 kommentarer:

  1. Ja det såg ju väldigt gott! Får göra någon gång när jag har lite tid.
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut att du ska testa. De blev som sagt mycket goda. Kram

      Radera