torsdag 17 april 2025

Påskbakelser - rulltårta och konserverade aprikoser



Ett enkelt recept på rulltårta som du gör snabbt och lätt.
Kan varieras med olika sorters fyllning.
Servera i skivor till fikat
eller gör bakelser med vispad grädde och frukt eller bär. 
 
 


Rulltårta

3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Fyllning 

ca 2-3 dl sylt, marmelad eller mosade bär


Gör så här
Sätt på ugnen på 250 grader,
så att ugnen hinner bli varm tills du vispat ihop smeten.
Vispa ägg och strösocker till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.
Blanda bakpulver och vetemjöl i en annan bunke.
Vänd ner mjölblandningen med slickepott i äggsmeten.
Tillsätt mjölken och vänd ner försiktigt till en jämn smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.
(Det är viktigt att du breder ut smeten ända ut i kanterna
så att smeten inte ligger i ett för tjockt lager
för då blir rulltårtan svår att rulla ihop.)
Sätt in i mitten av ugnen och sänk till 225 grader
och grädda ca 5-7 minuter.
Se till att "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.
Den ska få en del färg men utan att bli bränd
samtidigt som den blivit genomgräddad så ta inte ut den för tidigt.
När man tar ut rulltårtan sjunker den ihop.
Sockra tårtan lätt och stjälp direkt upp på ett sockrat bakplåtspapper. 
Dra bort pappret som kakan gräddats på. 
(Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret så lossnar det lätt.)
Bred genast på fyllningen och rulla ihop. 
Lägg rulltårtan med skarven nedåt i mitten 
och låt svalna innan den skärs i bitar.
Skär rulltårtan i skivor och servera.

 Nu till påsk är det kul att spritsa grädde på skivan
och lägga en konserverad halv aprikos på grädden.
 

Glad påsk!

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar