I morgon är det alla mammors dag.
Varför inte fira dagen med en fruktig fika med smak av rabarber?
En god kaka med rabarber, mandel och tydlig smak av kardemumma.
Rabarber- och mandelkaka med kardemumma
Mördeg
150 g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
1 st ägg
4,5 dl vetemjöl
Mandelfyllning
125 g smör, rumstempererat
200 g mandelmassa
2 st ägg (1 äggula)
3 msk mjöl
0,5 tsk kardemumma
300 g rabarber i bitar
2 msk råsocker (eller rörsocker)
50 g flagad mandel
Gör så här
Rör smör och florsocker fluffigt.
Blanda ner ägg och vetemjöl.
Kavla ut degen till en platta, 1 cm tjock.
Lägg degen i en form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter,
tryck ut degen i kanterna och ställ kallt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 180 grader.
Riv mandelmassan grovt och vispa samman med smör.
Tillsätt ägg och äggula, mjöl och kardemumma.
Rör till en jämn smet.
Blanda rabarberbitar med socker och mandelspån.
Fördela hälften av mandelmassasmeten i formen.
Blanda resten av smeten med rabarberblandningen.
Fördela och tryck ner rabarbersmeten i formen
Grädda ca 40 minuter i 180 grader.
Servera med en klick vispgrädde.
Blir ni många till fikat är det perfekt att baka i långpanna.
Som extra twist toppas rabarberkakan med kolasås.
Ett snabbt sätt att fixa gott till fikat - smulpaj.
Använd
frukt/bär som finns hemma och häll i en pajform.
Smält smör i en
kastrull och rör ner socker, mjöl och havregryn.
Klicka ut smuldegen
över frukten i formen och grädda i ugnen i 20 minuter.
Under tiden pajen står i ugnen sätter du på kaffe och rör till en
vaniljsås.
Eller tar fram glass ur frysen.
Gör så här
Blanda rabarber, socker och potatismjöl i en bunke
Åh vad många bra recept med rabarber. Jag är inte bra på att baka fikabröd. Men en smulpaj brukar jag ändå få till. Kraaam Pia
SvaraRadera