lördag 24 maj 2025

Fira Mors dag med en fika med smak av rabarber

 

I morgon är det alla mammors dag.
Varför inte fira dagen med en fruktig fika med smak av rabarber?
 

En god kaka med rabarber, mandel och tydlig smak av kardemumma.

Rabarber- och mandelkaka med kardemumma

Mördeg
150 g smör,
rumstempererat
2 dl
florsocker

1 st
ägg

4,5 dl
vetemjöl

Mandelfyllning

125 g smör, rumstempererat
200 g mandelmassa
2 st
ägg (1 äggula)

3 msk
mjöl

0,5 tsk
kardemumma

300 g
rabarber i bitar

2 msk
råsocker (eller rörsocker)

50 g
flagad mandel


Gör så här

Rör smör och florsocker fluffigt.
Blanda ner ägg och vetemjöl.

Kavla ut degen till en platta, 1 cm tjock.

Lägg degen i en form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter,
tryck ut degen i kanterna
och ställ kallt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 180 grader.
Riv mandelmassan grovt och vispa samman med smör.

Tillsätt ägg och äggula, mjöl och kardemumma.

Rör till en jämn smet.

Blanda rabarberbitar med socker och mandelspån.

Fördela hälften av mandelmassasmeten i formen.
Blanda resten av smeten med rabarberblandningen.
Fördela och tryck ner rabarbersmeten i formen

Grädda ca 40 minuter i 180 grader.
Servera med en klick vispgrädde.

Blir ni många till fikat är det perfekt att baka i långpanna.
Som extra twist toppas rabarberkakan med kolasås.

 
Rabarberkaka med kolasås i långpanna

5 ägg
5 dl socker
250 g smält smör
5 dl vetemjöl
600 g rabarber
Kolasås
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk smör

Gör så här
Skölj och skär rabarbern i små bitar
Vispa ihop ägg och socker vitt och pösigt
Rör ner det smälta smöret och mjölet
Töm smeten i en långpanna med bakplåtspapper
Strö över rabarbern
Grädda kakan i 175 grader i 20 minuter
Koka kolasåsen kraftigt (som ska vara ganska tunn) ca 10 minuter
Häll kolasåsen över kakan och grädda i ytterligare ca 15 minuter
God att äta som den är eller med vaniljsås.

Ett snabbt sätt att fixa gott till fikat - smulpaj.

Använd frukt/bär som finns hemma och häll i en pajform.
Smält smör i en kastrull och rör ner socker, mjöl och havregryn.
Klicka ut smuldegen över frukten i formen och grädda i ugnen i 20 minuter.
Under tiden pajen står i ugnen sätter du på kaffe och rör till en vaniljsås.
Eller tar fram glass ur frysen.

Rabarberpaj med smuldeg

Smuldeg
100 g smör
2 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
Rabarberfyllning
1 L rabarber, skuren i skivor
2 dl dl socker
1 msk potatismjöl

Gör så här
Smält smöret i en kastrull
Rör ner socker, vetemjöl och havregryn
Blanda rabarber, socker och potatismjöl i en bunke
Lägg rabarbern sedan i en pajform
Fördela smuldegen över fyllningen
Grädda i 225 grader i 20 minuter

 

Njut av dagen alla mammor!

 

1 kommentar:

  1. Åh vad många bra recept med rabarber. Jag är inte bra på att baka fikabröd. Men en smulpaj brukar jag ändå få till. Kraaam Pia

    SvaraRadera