måndag 3 mars 2014

Cheesecake med blåbär och citron

En variant på cheesecake som går snabbt att göra och som inte kräver någon ugn är den här cheesecaken med blåbär och citron där färskost och creme fraiche blandas ihop och sedan får stå i kylen och stelna. Det finns ytterligare två varianter på cheesecake där man antingen fryser cheesecaken eller bakar den i ugnen.
En annan lättbakad kaka som inte kräver någon ugn är Snickerskaka och det receptet hittar du Här.
 
Cheesecake med blåbär och citron
12-14 bitar

Botten
200 g digestivekex
100 g smält smör

Fyllning
500 g mascarpone
5 dl creme fraiche
3 msk florsocker
2 citroner, finrivet skal

Topping 
350 g tinade blåbär
1 dl färskpressad citronjuice
1,25 dl socker

Gör så här
Lägg blåbär, citronjuice och socker i en kastrull
Låt småkoka i ca 10 minuter
Ta från ärmen och låt svalna
Ställ i kylen så den kallnar något
Smula sönder kexen med mortel eller i en matberedare
Lägg smulorna i en bunke
Rör ner det smälta smöret
Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i 
en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter
Vispa mascarpone och creme fraiche till 
en slät blandning i en bunke
Rör ner florsocker och citronskal
Vispa igen
Bred fyllningen över smulbottnen
Jämna till med en slickepott eller kniv
Täck sedan fyllningen med blåbärskoket
Låt kakan stå i kylen minst 3 timmar innan servering

2 kommentarer:

  1. Mums säger vi bara! Så du frestar oss ;) Låter väldigt fräsch och inte så sockersöt i smaken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alldeles riktigt, har en perfekt balans av sött och syrligt. Riktigt god!

      Radera