onsdag 15 september 2021

Saftiga morotsbitar

 

Att baka i långpanna är bra när man vill baka mycket på ett enkelt vis.
Och rivna morötter gör brödet så saftigt!

20–25 stycken
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
0,5 dl rapsolja
 2 msk ljus sirap
4,5 dl grovt rivna morötter

1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
 14 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Topping
solrosfrön

Gör så här
Smula ner jästen i en degbun­ke.
Värm vattnet till finger­varmt
och häll över jästen.
Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, salt, solros­frön, pumpakärnor,
olja, rivna morötter och det mesta av vetemjölet.
Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda
och forma till en jämn, rund deg.
Lägg degen i en bak­plåtspappersklädd långpanna.
Kavla och tryck till degen i långpannan
så att den täcker hela.
Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader un­der tiden.
Mät och markera rutor med en vass kniv.
Pensla med lätt uppvispat ägg.
Strö över solrosfrön.
Grädda strax under ugnens mitt i 20-25 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler, dela i rutor.

Recept ur Allers.
 
Tänk ändå så enkelt det kan vara att baka eget matbröd.
Och så gott det är!
Borde baka mer matbröd...

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar