Att baka i långpanna är bra när man vill baka mycket på ett enkelt vis.
Och rivna morötter gör brödet så saftigt!
20–25 stycken
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2 msk ljus sirap
4,5 dl grovt rivna morötter
1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
14 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Topping
solrosfrön
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till fingervarmt
och häll över jästen.
Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, salt, solrosfrön, pumpakärnor,
olja, rivna morötter
och det mesta av vetemjölet.
Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda
och forma till en jämn, rund deg.
Lägg degen i en bakplåtspappersklädd
långpanna.
Kavla och tryck till degen i långpannan
så att den täcker hela.
Låt
jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.
Sätt
ugnen på 200 grader under tiden.
Mät och markera rutor med en vass kniv.
Pensla med lätt uppvispat ägg.
Strö över solrosfrön.
Grädda strax under ugnens mitt i 20-25 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler, dela i
rutor.
Och så gott det är!
Borde baka mer matbröd...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar