tisdag 23 september 2014

Fjällskavsgryta med ädelost och wokade grönsaker

Har ni provat att laga gryta på viltskav någon gång? Kan låta lite avancerat, men är något som går riktigt snabbt att laga. Skav finns i frysdisken med lite olika namn, renskav, viltskav och fjällskav. Tunna, tunna skivor av vilt. Bara att tina och steka upp. Lägga den fryst i stekpannan och fördela vartefter den tinar går också bra. I vanliga fall när jag gör viltskavsgryta brukar jag använda renskav, eller viltskav, men förra veckan tog jag och gjorde en gryta på fjällskav, skillnaden var att köttet var lätt rökt och gav en lätt rökig smak på grytan. Jag blandade i både creme fraiche och matlagningsgrädde, vilket gjorde grytan särskilt krämig, och smulade i ädelost för att sätt lite extra smak. Till det serverade jag wokade grönsaker och potatis.

Fjällskavsgryta med wokade grönsaker
 4 portioner

500 g viltskav, tinad (ren, älg eller hjort)
150 g färsk svamp, i bitar
1 gul lök, hackad
2 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
2 tsk soja
2 tsk vinbärsgelé
1-2 tsk fransk senap
2 morötter, i bitar
1 squash, i bitar
1 röd lök, strimlad
¼ purjolök, strimlad
Salt
 Peppar
 Till servering
Kokt, pressad potatis
Vinbärsgelé

Gör så här
 Bryn kött, svamp och lök i smör
Tillsätt crème fraiche och grädde
Låt koka några minuter
 Smaka av med soja, gelé, senap, salt och peppar
och en matsked ädelost
 Woka morot, squash, röd lök och purjolök i olja
Salta och peppra
 Lägg blandningen ovanpå köttet
Servera med pressad potatis och gelé



Om man inte vill göra gryta på viltskavet går det även bra att steka en pytt, 
en renskavspytt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar