Har ni provat att laga gryta på viltskav någon gång? Kan låta lite avancerat, men är något som går riktigt snabbt att laga. Skav finns i frysdisken med lite olika namn, renskav, viltskav och fjällskav. Tunna, tunna skivor av vilt. Bara att tina och steka upp. Lägga den fryst i stekpannan och fördela vartefter den tinar går också bra. I vanliga fall när jag gör viltskavsgryta brukar jag använda renskav, eller viltskav, men förra veckan tog jag och gjorde en gryta på fjällskav, skillnaden var att köttet var lätt rökt och gav en lätt rökig smak på grytan. Jag blandade i både creme fraiche och matlagningsgrädde, vilket gjorde grytan särskilt krämig, och smulade i ädelost för att sätt lite extra smak. Till det serverade jag wokade grönsaker och potatis.
Fjällskavsgryta med wokade grönsaker
4 portioner
500 g viltskav, tinad (ren, älg eller hjort)
500 g viltskav, tinad (ren, älg eller hjort)
150 g färsk svamp, i bitar
1 gul lök, hackad
2 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
2 tsk soja
2 tsk vinbärsgelé
1-2 tsk fransk senap
2 morötter, i bitar
1 squash, i bitar
1 röd lök, strimlad
¼ purjolök, strimlad
Salt
Peppar
Peppar
Till servering
Kokt, pressad potatis
Vinbärsgelé
Gör så här
Bryn kött, svamp och lök i
smör
Tillsätt crème fraiche och grädde
Låt koka några minuter
Smaka av med soja, gelé, senap, salt och peppar
och en matsked ädelost
Woka morot, squash, röd lök och purjolök i olja
Salta och peppra
Lägg blandningen ovanpå köttet
Tillsätt crème fraiche och grädde
Låt koka några minuter
Smaka av med soja, gelé, senap, salt och peppar
och en matsked ädelost
Woka morot, squash, röd lök och purjolök i olja
Salta och peppra
Lägg blandningen ovanpå köttet
Servera med pressad potatis och gelé
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar