Började i morse med proceduren att grava lax. Inte särskilt svårt, bara blanda 0,5 dl socker, 0,5 dl salt, 1 tsk grovmalda vitpepparkorn och några hackade dillkvistar till 600 g laxfilé. Krydda laxen och låta den sedan ligga och gotta sig i fyra timmar i kylskåpet.
Under tiden laxen gravades tog jag med mannen ut till potatislandet
och skördade lite potatis till puddingen.
och skördade lite potatis till puddingen.
Stora fina exemplar av sorten Amandine hittade vi i potatislandet.
Fotade oxå en fin luktärt i förbifarten :)
Potatisen ska vara kokt till puddingen så medan potatisen kokade passade jag på att göra en liten rotfruktssallad på polkabeta och äpple.
Grovrev frukterna och blandade dem med lite citronsaft och olja.
När de 6-8 potatisarna var kokta skivades de och varvades i en ugnsfast form
med 2 skivade och stekta gula lökar.
med 2 skivade och stekta gula lökar.
Blandade i en bunke 2 ägg, 2 dl mjölk, 1 tsk salt och 1 krm vitpepparoch
som slogs över potatisen och löken.
som slogs över potatisen och löken.
Klickade några klickar smör över.
Puddingen gräddades i 175 grader i 30-40 minuter.
När laxen legat och gravat i fyra timmar
togs den ut från kylskåpet och spolades kvickt av under rinnande vatten.
La den på en handduk för att rinna av.
Nu var laxen klar för att grillas på skinnsidan i 5-10 minuter.
Serverade laxen genast med puddingen, hovmästarsås och polkasallad.
Recept på grillade laxspett och melonsalsa hittar du HÄR
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar