torsdag 4 september 2014

Twistade rågkakor bakade på dotterns vis

Inför dotterns bakprov i skolan i veckan övade hon i helgen på att baka matbröd med jäst. Hon bakade rågkakor, och som en egen liten twist valde hon att blanda i lite linfrö. Linfrö är fulla med fibrer och Omega-3 fetter så de är det bara bra om man kan blanda i lite här och var, varför t ex inte i en smoothie
Jag är inte ett dugg orolig inför provet, rågkakorna blev såå goda :)

Rågkakor
4 stycken

50 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap
0,5 msk anis
0,5 msk fänkål
4 msk linfrö 
13-14 dl rågsikt

Gör så här
Smält margarinet i en kastrull
Häll i mjölken och värm till 37 grader
Dela sönder jästen i en bunke
Rör ut den med lite av degspadet
Tillsätt resten av degspadet och 
salt, sirap, stötta kryddor, linfrö och nästan allt mjöl
Spara lite mjöl till utbakningen
Arbeta degen väl
Jäs degen under bakduk i 30 minuter
Knåda degen lätt på mjölat bakbord
Dela den i fyra delar
Forma dem till runda bullar
Platta eller kavla ut dem till runda kakor
Lägg dem på två plåtar försedda med bakplåtspapper
Nagga kakorna med en gaffel
Jäs under bakduk i 30 minuter
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 12-15minuter
Låt kakorna svalna på galler under bakduk

Mer matbröd med jäst hittar du HÄR


4 kommentarer:

  1. Åh sådana är jag uppväxt på och jag minns den där lilla rundeln som jag och min syster slogs om för den var så rolig att äta :)
    Dom ser väldigt goda ut så jag håller med om att du inte behöver vara orolig :) kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, nog bakade min mamma också en hel del hålkakor, men just rundeln kommer jag inte ihåg att jag och min syster slogs om. Lillasyster som jag är fick jag dem nog utan bråk :) men det kan vara så att syrran kanske har en helt annan minnesbild av det hela ;) Kram

      Radera
  2. Så många bra tips här!
    Länken kommer, har bara inte kläm på hur jag ska få dit den, grr....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte alltid man är överens med tekniken...

      Radera