söndag 11 december 2016

Isglögg, rödbetschèvre och chokladkola


3:e advent och jag tänkte bju' er på lite smått och gott blandat.
Startar upp med att hälsa er välkomna med en fräsch isglögg.

Isglögg
1 L

1 l vitt vin
2 dl strösocker
1 liten bit torkad ingefära, 0,5*0,5 cm
12 kryddnejlikor
20 kardemummakärnor
1 kanelstång
1 msk syltade apelsinskal

Gör så här
Blanda ihop allt och häll i en kanna eller flaska
Låt stå och dra i ett dygn i kylskåp
Sila bort kryddorna och häll upp i en fin flaska eller karaff 
Förvara i kylskåp och servera med mycket is


Och medan ni minglar runt här i vrån är ni välkomna att smaka av de krämiga chiabrödsnittarna med rödbetschèvre.

Rödbetschèvre på chiabröd
ca 20 st

300 g kokta rödbetor
(finns i grönsaksdisken)
200 g bredbar chèvre
10-20 skivor chiabröd
(eller annat grovt bröd)
Citronpeppar
Honung
Ruccola

Gör så här
Hacka rödbetorna i små kuber
Blanda chèvre och rödbetor i en skål
Stansa ut rundlar ur brödet med kakmått
Klicka ut chèvreröran på bröden och lägg dem på en bricka
Strö lite citronpeppar över snittarna
Ringla över lite honung 
Toppa med finhackad ruccola


Annat gott som passar på glöggmingel är; 

Ädelostcheesecake
Rostbiffstubbar












Ädeloströra
Mingelrulle



Tunnbrödssnittar



Och så avslutar vi det hela med mjuk chokladkola! Mums!

Mjuk chokladkola 
ca 40 kolor

50 g smör
3 dl vispgrädde
1,5 dl sirap
2,5 dl strösocker
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här
Smält samman alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull
Låt koka på medelvärme tills kolan når 120 grader,
eller gör ett kulprov; 
Fyll ett glas med kallt vatten och häll i lite kolasmet,
om du kan forma smeten till en kula är kolan klar
Stjälp upp smeten i en värmetålig form, 20*15 cm, klädd med bakplåtspapper
Låt svalna
Klipp eller skär i bitar


Tackar för titten, 
kul att du kikade in här i vrån!

 Fortsatt trevlig tredje advent!


1 kommentar: