Saffran - denna gula och exklusiva krydda som man så starkt förknippar med julen.
Så vad passar inte bättre än att starta upp advent med juliga scones till frukost?!
Önskar er en härligt mysig första adventshelg!
Själv ska jag fira in advent på Liseberg imorgon :)
Ha det!
16 bitar
100 g smör
0,5 g saffran
1 msk flytande honung
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
4 dl standardmjölk
Servera med
Philadelfiaost och rårörda hjortron
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader
Smält smöret
Smält smöret
Mortla saffranet lätt
Tips! Du kan stöta saffranet med en mortelstöt medan det fortfarande ligger i påsen, så är det enklare att ta tillvara på alla smulor.
Tips! Du kan stöta saffranet med en mortelstöt medan det fortfarande ligger i påsen, så är det enklare att ta tillvara på alla smulor.
Blanda ner saffran och flytande honung i smöret, låt blandningen svalna
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke
Tillsätt mjölken och smöret, rör snabbt samman till en deg
Klicka ut degen i fyra lika stora högar på en plåt med bakplåtspapper
Klicka ut degen i fyra lika stora högar på en plåt med bakplåtspapper
Forma varje deghög till en rund kaka,
de ska vara ca 15 cm i diameter
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter
Låt svalna på galler
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter
Låt svalna på galler
Dela och servera med Philadelfiaost och rårörda hjortron
Rårörda hjortron
250 g tinade hjortron
1-1,5 dl socker
Gör så här
Blanda ihop hjortron med socker
Låt stå ca 10 minuter så att sockret löser sig.
Rör om någon gång till
Saffran är verkligen så gott och det är kul att ha det i saker som kanske inte är så självklara. Ha en fin advent. Här ska nog tittas på grantändning idag och eldshow.
SvaraRaderaAdvent blev riktigt lyckad för min del 👍
RaderaHoppas den blev detsamma för dig 🤗