Jag skördade lite vindruvor i helgen och kokade vindruvsglögg.
Ett insta inspo från @lite lagom trädgård.
Gott att värma och dricka en kulen dag.
Man kan också spetsa den något med t.ex. vodka.
Färdig mängd: ca 2 liter glögg.
2 liter ( drygt) vindruvor
(rensade från klasarna)
1,5 liter vatten
1 påse hel kardemumma
4 st hela kanelstänger
1 st stor bit torkad ingefära
1 påse hela kryddnejlikor
900 gram strösocker
1 krm natriumbensoat
Gör så här
Skölj klasarna och mät upp drygt 2 l rensade bär.
Lägg dem tillsammans med vatten och kryddor i en gryta. Koka i ca 40 min.
Mosa sönder druvorna mot grytans kant.
Ställ sen åt sidan i 3-4 timmar.
Sila bort kärnor, skal och kryddor.
Häll saften i en stor kastrull och tillsätt socker.
Rör om och koka upp.
Rör tills sockret är helt upplöst.
Rör ut natriumbensoat i lite av den varma saften
och blanda ner i grytan.
Häll upp glöggen på varma och väl rengjorda flaskor.
Med facit i hand så konstaterar jag att vindruvsglöggen blev rätt så söt,
ska prova mig fram med mindre mängd socker nästa gång,
och så blev den rätt tjock i konsistensen,
något mellanting mellan saft och soppa,
så nästa jag gång jag ska värma för att dricka ska jag prova att späda med lite vatten.
Alla kryddorna ihop med vindruvorna får mig dessutom att tänka på Sangria.
Kanske det skulle funka att späda med apelsinjuice och fruktsoda? Det ska också testas.
Fortsättning följer...
Har man mycket vindruvor kan man koka gelé också.
Recept på vindruvsgelé hittar man här.
Förra året fick jag så mycket mer vindruvor i år och då visste jag inte vad jag skulle göra med dem. I år när jag knappt fick en klase så finner jag ditt recept på glögg.. Snacka om oflyt. Låter ju jättegott!
SvaraRaderaTack för recepten. Får hoppas jag får mer vindruvor nästa år :)
Varsågod :) Ska bli spännande att utforska hur vinglöggen mer kan användas än att bara drickas som den är.
RaderaHåller tummarna för ett bra vindruvsår nästa år då :)
Precis gjort glögg på våra sista vindruvor, o jisses vad god den blev, super bra recept:) :) :)
SvaraRaderaÅh, vad glad jag blir att du gillade receptet :) Och att du berättar det. Tack!
RaderaTack för receptet. Gjort en sats ikväll. Räckte med 300g socker till min glögg för att den skulle kännas lagom söt. Hoppade över konserveringsmedel för jag har frusit in i burkar i kylen för med mindre socker minskar ju också hållbarheten men infrysning blev bra också för att vi har lite för ont om plats i kylen.
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaTack för receptet!
Jag har gjort tre omgångar glögg (på 4-5 liter druvor i varje omgång, så dubbel sats). Jag drog ner på mängden vatten rejält för att få en glögg som kan späs ut med vatten och annat ;-) Jag hade 5 dl vatten i två omgångar och inget vatten alls i en. Ju mer mogna druvor, desto mindre socker behövdes, precis som du och någon mer konstaterat. Sedan pastöriserade jag glöggen och hällde på sterilisera flaskor. Så jag får se hur länge det håller med tanke på den låga mängd socker jag haft. Hade dock i konserveringsmedel, så det kompenserar kanske upp det.
Men kan bara hålla med er andra - äntligen ett recept som slukar mängder med vindruvor och resultatet är bästa julpresenten! Så tack igen!
Så roligt att receptet uppskattas och kommer till användning. Och att ta med en flaska vindruvsglögg till värd eller värdinna under advent och jul är ju ett superbra tips. Tack för att du berättar och delar med dig av dina tips!
Radera