måndag 13 september 2021

Hemkokt vindruvsglögg på egna vindruvor

 
Jag skördade lite vindruvor i helgen och kokade vindruvsglögg. 
 


Ett insta inspo från @lite lagom trädgård.

Gott att värma och dricka en kulen dag.
Man kan också spetsa den något med t.ex. vodka.
Färdig mängd: ca 2 liter glögg.

 


2 l
iter ( drygt) vindruvor
(rensade från klasarna)

1,5 liter vatten

1 påse hel kardemumma

4 st hela kanelstänger

1 st stor bit torkad ingefära

1 påse hela kryddnejlikor

900 gram strösocker

1 krm natriumbensoat


Gör så här
Skölj klasarna och mät upp drygt 2 l rensade bär.
Lägg dem tillsammans med vatten och kryddor i en gryta. Koka i ca 40 min.
Mosa sönder druvorna mot grytans kant.
Ställ sen åt sidan i 3-4 timmar.
Sila bort kärnor, skal och kryddor.
Häll saften i en stor kastrull och tillsätt socker.
Rör om och koka upp.
Rör tills sockret är helt upplöst.
Rör ut natriumbensoat i lite av den varma saften
och blanda ner i grytan.
Häll upp glöggen på varma och väl rengjorda flaskor.

Med facit i hand så konstaterar jag att vindruvsglöggen blev rätt så söt,
ska prova mig fram med mindre mängd socker nästa gång,
och så blev den rätt tjock i konsistensen,
något mellanting mellan saft och soppa,
så nästa jag gång jag ska värma för att dricka ska jag prova att späda med lite vatten.


Alla kryddorna ihop med vindruvorna får mig dessutom att tänka på Sangria.
Kanske det skulle funka att späda med apelsinjuice och fruktsoda? Det ska också testas.
Fortsättning följer...


 Har man mycket vindruvor kan man koka gelé också.
Recept på vindruvsgelé hittar man här.


2 kommentarer:

  1. Förra året fick jag så mycket mer vindruvor i år och då visste jag inte vad jag skulle göra med dem. I år när jag knappt fick en klase så finner jag ditt recept på glögg.. Snacka om oflyt. Låter ju jättegott!

    Tack för recepten. Får hoppas jag får mer vindruvor nästa år :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod :) Ska bli spännande att utforska hur vinglöggen mer kan användas än att bara drickas som den är.

      Håller tummarna för ett bra vindruvsår nästa år då :)

      Radera