onsdag 13 februari 2019

Svarta bönbollar med lila coleslaw och klyftpotatis

En enkel vegetarisk bönsmet som passar både till att forma bollar och burgare av. 
Jag valde att göra bollar och serverade klyftpotatis och coleslaw till. Om du byter ut vitkålen mot rödkål så får du en härligt lila färg på coleslawen. Och gör den gärna dagen innan så hinner smakerna sätta sig ordentligt.


Svarta bönbollar
2 förp kokta svarta bönor
1 vitlöksklyfta, finriven
1 msk torkad oregano
2 msk rapsolja
1 ägg
2 dl havregryn, mixade till ett smul
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Häll av och skölj bönorna
Mixa två tredjedelar av bönorna, vitlök, oregano och olja till en smet
Vänd ner ägg, havregryn, salt, peppar och resten av bönorna
Rör om och låt svälla i 20 minuter
Forma smeten till bollar eller burgare 
och stek dem i lite olja på svag värme tills de fått fin yta

Coleslaw
 300 g vitkål, finstrimlad
1 liten röd lök, finstrimlad
0,5 vitlöksklyfta, riven
1 msk klippt gräslök
Salt
Svartpeppar
0,75 dl majonnäs
0,25 dl crème fraiche

Gör så här
Vänd ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar

Rostad potatis

1 kg potatis, en fast sort
2 klyftor vitlök
2 msk rapsolja 
Salt

 Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Skala potatisen och skär i klyftor
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt
 Lägg potatisklyftor och vitlök på en bakplåtsklädd plåt
Tillsätt olja och salt efter smak
Blanda om ordentligt och rosta i ugn ca 35-40 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar