söndag 25 oktober 2020

Boeuf bourguignon på mannens vis

En mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, rökt sidfläsk, champinjoner och timjan som fick stå och puttra hela eftermiddagen igår. Blev så gott!

 

1 kg grytbitar av nöt
ca 3-4 msk smör (till stekning)
Salt
Svartpeppar 
1 tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
  0,5 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
  0,5 flaska rödvin (à 75 cl) 
1 msk worcestershiresås 
0,5 dl matlagningsgrädde
250 g rökt sidfläsk
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor 
1 gul lök
2 morötter
1 burk syltlök (à 275 g) 

Gör så här

Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
Hetta upp lite smör i en gryta. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst.
Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
Strö över mjölet och blanda väl.
Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter.
Tillsätt kalvbuljong, rödvin,
worcestershiresås, grädde och timjan.
Sänk värmen och sjud.
Tärna fläsket. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken.
Häll av spadet från syltlöken.
Bryn fläsk, champinjoner, gul lök och vitlök lätt i en het stekpanna i smör.
Tillsätt blandningen och syltlöken i grytan och rör om försiktigt.
Skala och skiva morötterna och tillsätt dem.
Sätt på ett lock och låt grytan sjuda i ca 1,5 - 2 timmar
eller tills köttbitarna blivit härligt möra. 
Smaka ev av med mer salt, peppar och timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar