En mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, rökt sidfläsk, champinjoner och timjan som fick stå och puttra hela eftermiddagen igår. Blev så gott!
1 kg grytbitar av nöt
ca 3-4 msk smör (till stekning)
Salt
Svartpeppar
ca 3-4 msk smör (till stekning)
Salt
Svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
0,5 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
0,5 flaska rödvin (à 75 cl)
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
0,5 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
0,5 flaska rödvin (à 75 cl)
1 msk worcestershiresås
0,5 dl matlagningsgrädde
250 g rökt sidfläsk
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 morötter
1 burk syltlök (à 275 g)
2 morötter
1 burk syltlök (à 275 g)
Gör så här
Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
Hetta
upp lite smör i en gryta. Tillsätt
köttet. Salta och peppra generöst.
Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
Strö över mjölet och blanda väl.
Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
Strö över mjölet och blanda väl.
Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter.
Tillsätt kalvbuljong, rödvin, worcestershiresås, grädde och timjan.
Sänk värmen och sjud.
Tillsätt kalvbuljong, rödvin, worcestershiresås, grädde och timjan.
Sänk värmen och sjud.
Tärna fläsket. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken.
Häll av spadet från syltlöken.
Häll av spadet från syltlöken.
Bryn fläsk, champinjoner, gul lök och vitlök lätt i en het stekpanna i smör.
Tillsätt blandningen och syltlöken i grytan och rör om försiktigt.
Skala och skiva morötterna och tillsätt dem.
Skala och skiva morötterna och tillsätt dem.
Sätt
på ett lock och låt grytan sjuda i ca 1,5 - 2 timmar
eller tills köttbitarna blivit härligt möra.
eller tills köttbitarna blivit härligt möra.
Smaka ev av med mer salt, peppar och timjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar