En supersmarrig
höstig valnötspaj med frasigt pajskal, söt fyllning och knapriga nötter
som passar perfekt att bjuda på i helgen. Eller att äta av själv och
sedan frysa in, gärna i portionsbitar, för att ha något att bjuda på när
corona-restriktionerna lättar.
Eller helt enkelt för att ha något att ta fram när man är sugen :)
12 bitar
200 g smör,
5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kallt vatten
Fyllning
3 ägg
160 g valnötter
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
50 g smör, rumsvarmt
1 tsk flingsalt
vispgrädde eller glass, till servering
Gör så här
Nyp ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker till ett smul.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en låg form med löstagbar kant.
Låt stå i frysen ca 10 min.
Sätt ugnen på 175°.
Nagga och förgrädda pajskalet ca 10 min.
Vispa äggen lätt.
Hacka hälften av nötterna.
Blanda ner nöthacket, nötterna och resten av ingredienserna till en jämn smet.
Häll smeten i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen ca 40 min.
Täck ev på slutet så den inte blir för mörk.
Låt kallna.
Servera med glass eller lättvispad grädde.
Trevlig helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar