Potatisgratäng utan grädde – går det? Absolut!
För att få en smalare potatisgratäng brukar jag för det mesta göra min potatisgratäng utan grädde och den brukar bli riktigt bra ändå. Hemligheten är att använda en mjölig potatissort, som t ex King Edward, och att inte låta den skivade potatisen ligga för länge i vatten för att inte mörkna, för då försvinner stärkelsen ur potatisen.
Utan det bästa är att skala, skiva och varva potatisen direkt i formen med lök, ost, salt och svartpeppar och sedan grädda med mjölk och några klickar smör på toppen.
Potatisgratäng
4 portioner
12 potatisar, mjölig sort
2 gul lök
3-4 dl riven ost
1,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
3 dl mjölk
2 msk smör
Gör så här
Skala och skiva hälften av potatisen
Lägg i en ugnsfast form
Skala och skiva löken
Lägg löken över potatisen
Riv osten och lägg det mesta av osten över löken
Salta och peppra
Skala och skiva resten av potatisen och lägg i formen
Lägg det sista av osten överst
Häll i mjölken
Klicka ut smöret
Grädda i 225 grader i 40-50 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar