Pannacotta
5 dl grädde
2,5 gelatinblad
1 vaniljstång
2 dl strösocker
2 dl vatten
0,5 tsk flingsalt
Kolasås
2,5 dl vispgrädde 0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 msk smör
0,5 dl ljus sirap
2 msk smör
Karamelliserade nötter
1,5 dl strösocker 50 g sötmandel, skalade
50 g hasselnötter, skalade
30 g smör
50 g hasselnötter, skalade
30 g smör
Till servering
vispgrädde, lättvispadGör så här
Pannacotta
Lägg gelatinblad i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Ett tips är att skrapa ur fröna ur vaniljstången
och blanda med lite av sockret
så vaniljfröna inte klumpar sig i kastrullen.Koka upp grädde med vaniljstång och frön i en kastrull.
Ta från värmen, täck med plastfolie
och låt stå och dra ca 15 minuter.
I en annan kastrull kokar du upp strösocker med vattnet
tills sockret fått en fin gyllenbrun karamellfärg.
Ta ur vaniljstången från grädden
och häll försiktigt över den varma grädden över karamellen,
lite i taget tills allt är i.
Tillsätt saltet och koka upp allt igen under omrörning.
Ta bort kastrullen från plattan
och blanda i urkramade gelatinblad.
Fördela pannacottan i önskade dessertglas
och ställ in i kylen minst 4 timmar.
Kolasås
Smält ljus sirap med strösocker i en kastrull
till en gyllenbrun färg.
Tillsätt försiktigt grädden
och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter
tills det har fått en fin gyllenbrun färg.
Ta bort från värmen
och tillsätt smöret och blanda runt.
Plasta och låt svalna i kylen.
Karamelliserade nötter
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg mandlar och nötter på en plåt.
Rosta i ugnen 10-12 minuter.
Smält socker med lite vatten i en stekpanna till en karamell.
Blanda i de varma nötterna och smöret.
Blanda tills alla nötter är täckta med karamell.
Häll ut allt på plåt med bakplåtspapper.
Låt svalna helt.
Hacka de karamelliserade nötterna.
Ta ut pannacottan ur kylen.
Häll på ett lager kolasås
och toppa med en klick grädde.
Avsluta med att strö över de hackade nötterna.
Recept Roy Fares
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar