lördag 7 november 2020

Pannacotta med salt karamell, nötter och kolasås

Pannacotta

5 dl grädde
2,5 gelatinblad
1 vaniljstång
2 dl
strösocker
2 dl vatten 
0,5 tsk flingsalt

Kolasås

2,5 dl vispgrädde 
 0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 msk smör

Karamelliserade nötter

1,5 dl strösocker
 50 g sötmandel, skalade
50 g hasselnötter, skalade
30 g smör

Till servering

vispgrädde, lättvispad
 

Gör så här

Pannacotta

Lägg gelatinblad i kallt vatten.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.

Ett tips är att skrapa ur fröna ur vaniljstången 
och blanda med lite av sockret
 
så vaniljfröna inte klumpar sig i kastrullen.
Koka upp grädde med vaniljstång och frön i en kastrull.
Ta från värmen, täck med plastfolie
och låt stå och dra ca 15 minuter.

I en annan kastrull kokar du upp strösocker med vattnet
tills sockret fått en fin gyllenbrun karamellfärg.
Ta ur vaniljstången från grädden
och häll försiktigt över den varma grädden över karamellen,
lite i taget tills allt är i.
Tillsätt saltet och koka upp allt igen under omrörning.

Ta bort kastrullen från plattan
och blanda i urkramade gelatinblad.
Fördela pannacottan i önskade dessertglas
och ställ in i kylen minst 4 timmar.


Kolasås

Smält ljus sirap med strösocker i en kastrull
till en gyllenbrun färg.
Tillsätt försiktigt grädden
och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter
tills det har fått en fin gyllenbrun färg.
Ta bort från värmen
och tillsätt smöret och blanda runt.
Plasta och låt svalna i kylen.


Karamelliserade nötter

Sätt ugnen på 180 grader.

Lägg mandlar och nötter på en plåt.
Rosta i ugnen 10-12 minuter.
Smält socker med lite vatten i en stekpanna till en karamell.
Blanda i de varma nötterna och smöret.
Blanda tills alla nötter är täckta med karamell.
Häll ut allt på plåt med bakplåtspapper.
Låt svalna helt.

Hacka de karamelliserade nötterna.
Ta ut pannacottan ur kylen.
Häll på ett lager kolasås
och toppa med en klick grädde.
Avsluta med att strö över de hackade nötterna.
 
  Recept Roy Fares
          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar