lördag 24 september 2022

Päronkompott med glass och kanderade valnötter

Fruktträden levererar mycket frukt i år. Särskilt äpplen och päron. Så igår kokade jag äppelkräm som vi åt till frukost idag och så kokade jag en päronkompott som jag serverade ljummen med vaniljglass och kanderade valnötter till efterrätt igår. Mycket gott!


Päronkompott med kardemumma och vanilj

4-6 päron
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

Gör så här
T
a bort kärnhusen ur päronen och skär i bitar.
Lägg alla ingredienser i en kastrull
och låt det puttra ihop till en kompott.
Vill man ha den mosig så får den puttra längre
och man kan mosa den lite med en gaffel.

Kanderade valnötter

200 g valnötter
1,5 msk strösocker
3 msk ljus sirap
0,25 tsk salt

Gör så här
Smält ihop socker, sirap och salt i en stekpanna.
Låt koka ett par minuter. 

Häll i nötterna när sockerblandningen har smält helt.
Blanda och dra av från plattan när alla nötterna blivit blanka.

Slå upp nötterna på bakplåtspapper och pilla isär.

Ställ in nötterna i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.
Tag ut nötterna efter halva tiden och blanda runt.

Tag sedan ur nötterna ur ugnen, låt nötterna stelna och servera.
 

Kompott är ett utmärkt sätt att ta hand om trött frukt, man kan blanda lite hur man vill. Man kan koka både mos och kompott på ”bara” frukt, eller addera lite socker och kryddor.
Har man stora bitar är det trevligt att servera med nötter och yoghurt, som ett mellanmål.
 


1 kommentar:

  1. Så gott! Gillar blandningen med päron och kardemumma. Kraaam Pia

    SvaraRadera