Fruktträden levererar mycket frukt i år. Särskilt äpplen och päron. Så igår kokade jag äppelkräm som vi åt till frukost idag och så kokade jag en päronkompott som jag serverade ljummen med vaniljglass och kanderade valnötter till efterrätt igår. Mycket gott!
Päronkompott med kardemumma och vanilj
4-6 päron
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
Gör så här
Ta bort kärnhusen ur päronen och skär i bitar.
Lägg alla ingredienser
i en kastrull
och låt det puttra ihop till en kompott.
Vill man ha den
mosig så får den puttra längre
och man kan mosa den lite med en gaffel.
200 g valnötter
1,5 msk strösocker
3 msk ljus sirap
0,25 tsk salt
Gör så här
Smält ihop socker, sirap och salt i en stekpanna.
Låt koka ett par minuter.
Häll i nötterna när sockerblandningen har smält helt.
Blanda och dra av från plattan när alla nötterna blivit blanka.
Slå upp nötterna på bakplåtspapper och pilla isär.
Ställ in nötterna i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.
Tag ut nötterna efter halva tiden och blanda runt.
Tag sedan ur nötterna ur ugnen, låt nötterna stelna och servera.
Kompott är ett utmärkt sätt att ta hand om trött frukt, man kan blanda lite hur man
vill. Man kan koka både mos och kompott på ”bara” frukt, eller addera lite socker och kryddor.
Har man stora bitar är det trevligt att servera med nötter och
yoghurt, som ett mellanmål.
Så gott! Gillar blandningen med päron och kardemumma. Kraaam Pia
SvaraRadera