Så här under vintertid är kål i säsong –framför allt brysselkål som är en riktig jultradition. Det finns många som rynkar på näsan åt brysselkål men i en gratäng tillsammans med ost och bacon blir brysselkålen hur goda som helst. I den här gratängen passar det utmärkt att blanda ner diverse ostbitar som t ex är kvar från nyårsaftonens ostbricka. Jag hade getost och ricotta kvar från vår förrätt på nyårsafton och en bit ädelost och färskost med örter och vitlök kvar från i julas som åkte ner i gratängen.
6-8 portioner
250 g brysselkål
350 g pasta
1 stor gul lök
3 pkt bacon (à 140 g)
grillkrydda, vitlökspulver
2 dl riven ost
125 g blandade ostsorter
350 g pasta
1 stor gul lök
3 pkt bacon (à 140 g)
grillkrydda, vitlökspulver
2 dl riven ost
125 g blandade ostsorter
Äggstanning
3 ägg
4–5 dl grädde
1 tsk torkad oregano
salt, svartpeppar
Gör så här
3 ägg
4–5 dl grädde
1 tsk torkad oregano
salt, svartpeppar
Gör så här
Ansa
först brysselkålen från trötta, gulaktiga blad.
Dela antingen i halvor eller kvartar beroende på hur stora brysselkålen är.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen men dra av 1 minut på koktiden.
Lägg i brysselkålen med pastan när det är 2 minuter kvar av koktiden.
Slå av vattnet och lägg över pasta och brysselkål i en ugnsform.
Hacka gul lök och stek den mjuk i smör i en stekpanna.
Lägg över löken i formen.
Stek bacon och skär i mindre bitar. Lägg över i gratängformen.
Krydda med grillkrydda och vitlökspulver.
Lägg riven/smulad ost i formen och blanda allt.
Avsluta med att strö över riven ost.
Vispa ihop ägg och grädde med smulad oregano, salt och peppar.
Slå äggstanningen över gratängen och
ställ sedan in den i 200°C i 35 minuter, eller tills den börjat stelna.
Dela antingen i halvor eller kvartar beroende på hur stora brysselkålen är.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen men dra av 1 minut på koktiden.
Lägg i brysselkålen med pastan när det är 2 minuter kvar av koktiden.
Slå av vattnet och lägg över pasta och brysselkål i en ugnsform.
Hacka gul lök och stek den mjuk i smör i en stekpanna.
Lägg över löken i formen.
Stek bacon och skär i mindre bitar. Lägg över i gratängformen.
Krydda med grillkrydda och vitlökspulver.
Lägg riven/smulad ost i formen och blanda allt.
Avsluta med att strö över riven ost.
Vispa ihop ägg och grädde med smulad oregano, salt och peppar.
Slå äggstanningen över gratängen och
ställ sedan in den i 200°C i 35 minuter, eller tills den börjat stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar