Välkommen!

Välkommen!

söndag 27 januari 2013

Strunta i dieter - ät mat och rör på dig!

Strunta i dieter som inte lyckas och börja laga god mat som gör gott, mat som du blir mätt och glad av.  Glöm sedan inte bort att röra på dig. Det du äter måste du på något sätt förbränna, så hitta någon motionsform som du trivs med och som du känner att du kan fortsätta med utan att tröttna. Promenader är en underskattad motionsform.
För att må bra i själen måste kroppen må bra och det tror jag inte den gör om man hoppar mellan olika dieter. Lyckas man inte med en diet sjunker självkänslan och det är stor risk att man börjar tröstäta och eftersom kroppen har gått på sparlåga lagrar den så mycket energi den bara kan för att ha och ta av vid nästa "svältperiod", med följden att man går upp i vikt och i slutänden väger mer än innan man började med dieten. Det blir en ond cirkel som är svår att bryta.
Istället för att prova olika dieter och tro att livet ska bli bättre av det tror jag man mår bäst av att äta varierat, motionera lagom och försöka vara här och nu så mycket som möjligt. Att man lyssnar på sin kropp och hittar en livsstil som man känner att man mår bra av.

Jag tror att det är viktigt att man redan som barn får en sund inställning till mat. Att man äter varierat, att det inte är farligt att smaka något nytt och att man äter måltiderna tillsammans på fasta tider. Och förstås, att man rör på sig. Låt barnen vara med i köket så de får se hur maten tillagas och vilka ingredienser som är i maten de ska äta. Låt dem få skära frukt, smörja en form eller vispa en smet.  Ha kul i köket, tillsammans med barnen!
Man måste inte krångla till det, laga och ät vanlig hederlig  husmanskost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar