tisdag 30 april 2013

Champinjongratinerad fläskfilé och hasselbackspotatis när vi firar vårens ankomst


Ikväll firar vi vårens ankomst och jag hoppas verkligen den kommer med besked nu!!! Jag vill ha sol och värme!!!
Här hos oss firar vi till att börja med med  champinjon-gratinerad fläskfilé och hasselbackspotatis, en riktig nostalgi tripp för min del, och om vädret tillåter blir det även ett besök vid den lilla lokala majbrasan här på orten. Det hör ju ändå till att man ska stå och huttra in våren den sista april. Hur firar ni valborg hos er?


Champinjongratinerad fläskfilé
4 portioner
 
6oo g fläskfilé
1 tsk salt
vitpeppar
Riven ost
Svampstuvning
1 stor burk champinjoner
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
1,5 -2dl svampspad
0,5 tsk salt
Vitpeppar
 
Gör så här
Lägg fläskfilén på stekgaller i långpanna
Gnid in köttet med salt och peppar
Sätt in filén i ugn i 175 grader i 45 minuter
Hacka svampen något och fräs den i margarin
Strö över mjölet och späd med grädde och svampspad
Låt koka några minuter
Salta och peppra
 
Skär filén i skivor
Lägg dem i en ugnsfast form
Bred den avsvalnade stuvningen över köttet
Strö över rikligt med ost
Sätt in fatet i 275 grader i 10-15 minuter



Hasselbackspotatis
4 portioner
 
12 medelstora potatisar
3 msk margarin
1,5 tsk salt
1 msk ströbröd

Gör så här
Skala potatisen
Skär potatisen i tunna skivor men ej helt igenom
Ställ potatisen med skivorna uppåt i en ugnsfast form
Smält margarinet och pensla potatisen
Ugnsstek potatisen i 225 grader i 45 minuter
Ej för stark undervärme
Pensla då och då med det smälta margarinet
När potatisarna fått lite färg strö över salt och ströbröd

Till servering
Tomat- och gurksallad med söt/sur citrondressing
Dressing
Saft från en citron
En gnutta vatten
3 msk socker
0,5 tsk salt
Vitpeppar
 
Jag önskar er alla en trevlig Valborg och 1:a Maj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar