lördag 6 april 2013

Kalops på en kvart med Wismars familjemetod

För att effektivisera matlagningen och samtidigt slippa ifrån halv- och helfabrikat kan jag tipsa om Jacob Wismars familjemetod, en metod som gör det enklare för familjen att äta allsidigt och näringsriktigt och ändå få tid över till annat.
Det som egentligen krävs är att man planerar sin matlagning och avsätter en dag för att förbereda grunder/baser till kommande middagar som sedan förvaras i kyl och frys. 
Koka t ex nötkött, skuret i kuber, i lättsaltat vatten i ca 1,5 timme tills köttet är riktigt mört och frys sedan in i lagom stora portioner. Passar bra i grytor och pytt. Eller varför inte steka kycklingfilé, skuret i kuber, i ugn i 175 grader i 18 minuter för att vid ett senare tillfälle använda till t ex wok, gryta, pasta eller pytt. 

Efter att ha varit på gymet idag så tog jag fram färdigkokt nötkött och lagade kalops och om man bortser från tiden det tog att koka potatisen så hade jag middagen klar på en kvart. Det annars så tidskrävande långkoket blev lättlagad snabbmat och en rejäl husmanskost passar ju fint när man tränat och är såå hungrig :)


 
Kalops
4 portioner
 
500 g  nötkött, färdigkokt
1/2 gul lök
1 morot
1 msk olja
1 tsk krossade kryddpeppar
4 lagerblad
4 dl vatten
1 msk soja
0,5 msk honung
1,5 köttbuljongtärning
Salt
Peppar
 
Till servering
Potatis
Rödbetor
 
Gör så här
Finhacka löken och skär moroten i slantar
Fräs dem tillsammans i olja på medelvärme
Tillsätt kryddpeppar, lagerblad, vatten,
 soja, honung och buljong
Koka i ca 5 minuter
Smaka av med salt och peppar
Lägg i köttet och låt grytan bli varm

2 kommentarer: