onsdag 22 januari 2014

Pulled pork burgare

Gjorde ju Sloppy Joes härom dagen, köttfärsröra i hamburgerbröd, och kom att tänka på att jag även har ett recept på pulled pork burgare med god aioli och tomatsalsa.
Med tanke på snabb mat i fjällen kanske inte pulled pork är det bäst tänkbara, men även det köttet går ju att laga i förväg och frysa ner. Pulled pork är alldeles utmärkt som utflyktsmat eller till mellanmål.

Pulled pork


1,2 kg fläskkaré i bit
3 dl BBQ sås med lite rökig smak
2 dl vatten
3 msk oxfond
Salt
Peppar
Chilipulver
Paprikapulver
2 gula lökar (klyftade)
2 vitlöksklyftor (delade)
Gör så här
Tvätta köttbiten i kallt vatten
Krydda med salt, peppar, paprika och chilipulver
Badda in ordentligt runt om
Lägg karrén i en ugnstålig gryta tex en stek eller lergryta.
Lägg i löken / vitlöken
Blanda BBQ sås, vatten och fond och häll över köttet
Sätt in grytan med lock på i ugnen ca 9 timmar på 110 grader Köttet ska falla sönder i trådar, då är det klart

Tomatsalsa
200 g körsbärstomater (delade i 4 delar)
1/2 rödlök (hackad)
1 lime (rivet skal)
1/2 dl färsk hackad persilja
Salt
Peppar

Gör så här
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke

 
Limeaioli
Stor sats
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk limesaft
1 msk dijonsenap
1 helt ägg
2 dl neutral rapsolja
1 tsk rivet limeskal
Salt
Peppar
Gör så här
Alla ingredienser ska hålla samma temperatur
Lägg alla ingredienser i en hög skål och och sätt ner stavmixern i botten
Kör tills aiolin gått ihop
Aiolin kan förvaras 1 vecka i kylskåp
Till servering är ca 2 msk/portion lagom

Vid servering
Stek hamburgerbröden i en stekpanna med smör
tills de fått en fin yta
Lägg sallad, aioli, pulled pork och tomatsalsa i bröden

2 kommentarer:

  1. Gick in i din blogg av en ren slump bara och det första jag ser är receptet på pulled pork-burgare. Just denna rätt är nästan en "nationalrätt" hemma i min familj. De senaste veckorna har vi lagat till pulled pork en gång i veckan och vi gör såpass mycket att det räcker till varsin middag samt varsin lunch under veckan. Så två gånger i veckan äter jag pulled pork, och godast blir det om man lägger det i bröd tycker jag, t.ex. hamburgerbröd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får jag önska dig varmt välkommen :) och hoppas att du hittar något mer som faller i smaken.

      Ha det gott! / Birgitta

      Radera