måndag 10 mars 2014

Kycklingtema vecka 11 - Måndag / 3 i ugn

Kyckling misstänker jag är en stapelvara i de flesta hushåll. Det är gott, nyttigt, enkelt och perfekt vardagsmat som ger en festlig känsla. Den här veckan tänkte jag därför ha ett kycklingtema.
Kycklingtema vecka 11
Måndag - Kyckling i ugn
Söndag - Indisk kyckling 

Här kommer måndagens bidrag med kycklingtema
Kyckling i ugn

Baconlindad kycklingfilé med äppelsallad
4 portioner
150 g bacon
500 g kycklingfilé
0,5 tsk svartpeppar

Äppelsallad
2 äpplen i tunna klyftor
1 dl rostade solrosfrön
2 msk olivolja
1 msk vinäger

Till servering
2 dl smaksatt crème fraiche
Potatis

Gör så här
Linda bacon runt varje kycklingfilé
Peppra
Lägg dem i ugnssäker form
Tillaga mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter
Vänd ihop äpplen, solrosfrön med olja och vinäger


Hel kyckling i ugn 

4 portioner
1 kyckling, ca 1 kg
1 tsk salt
2 tsk matolja
2 krm vit- eller svartpeppar
2 tsk äkta soja 
4 vitlöksklyftor
Torkade kantareller

Till servering
Ris
Grönsaker

Gör så här
Fyll kycklingen med kantareller och skivad vitlök
Blanda matolja, salt, peppar och soja
Pensla kycklingen med blandningen
Lägg kycklingen i en gryta med lock
Stek mitt i ugnen i 200 grader i 1-1 1/2 timmar
Pensla gärna några extra gånger under stektiden
Stick en provnål i kycklingen för att pröva om kycklingen är färdig
Vätskan som kommer ut ska vara ofärgad
Ta upp kycklingen och använd antingen skyn som den är eller späd ut med lite grädde eller red av med maizena


Rabarberkyckling
4 portioner
 ca 500 g kycklingfilé
3 dl tärnad rabarber
2,5 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
2 msk flytande honung
2 tsk sambal oelek
1 stor riven vitlöksklyfta
2 msk rabarberchutney
hackad gräslök till garnering

Till servering
Ris eller potatis
En sallad


Gör så här 
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar
Bryn dem i smör så de får fin färg
Lägg dem i en ugnsfast form
Lägg rabarbern över
Blanda resterande ingredienser till såsen och häll över
Tillaga i mitten av ugnen i 225 grader i 15-20 minuter
Garnera med gräslöken före servering

4 kommentarer:

  1. Å den där rabarberkycklingen måste jag testa. Känns vårig och riktigt passande. Tittade på mina rabarber igår och de har redan börjat att titta upp :) Liza

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu dröjer det inte länge förrän vi kan skörda den första rabarbern :) Det är kul att oxå använda den i matlagningen och inte bara till pajer och bakverk, även om det oxå är väldigt gott.

      Radera
  2. Hej! Tack för ditt besök hos mig och för ditt tips om din kycklingvecka! Har kikat runt, finns många fina tips på din blogg! Rabarberkyckling låter jättespännande, ska testa det vid tillfälle tror jag minsann :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej :D Kul att du kikade in hos mig!
      Rabarberkycklingen ska du absolut prova nu när det straxt är säsong, söt/stark med indisk touch. Rabarberchutneyn som ska vara i såsen gör man dessutom lätt själv, med tanke på att det straxt, nåja, inom en snar framtid ;) är dags att skörda rabarber.
      Här är en länk till det receptet
      http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/05/rabarberchutney-perfekt-bade-till.html

      Radera