onsdag 9 april 2014

Helstekt kyckling på en bädd av aubergin och svamp

 4 portioner

1 hel kyckling, ca 1,2 kg
2 dl vitt vin
1 aubergine
ca 10 färska champinjoner
Fyllning 
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
0,5 citron, väl tvättad
Salt
Peppar
Dragonsmör
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk torkad dragon
0,5 citron, finrivet skal
1 tsk salt
Peppar
Sås
Sky från kycklingen
1 dl creme fraiche 

Till servering  
Ris
Grönsaker 
 
Gör så här
Tvätta kycklingen invändigt och torka med ett hushållspapper
Skala och skär löken i skivor och citronen i bitar
Blanda lök, citron, salt och peppar
Fyll kycklingen med blandningen
Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar
Peta in smöret under skinnet runt om hela kycklingen
Spara lite av smöret till senare
Ansa champinjonerna och skär i skivor
Skär auberginen i bitar
Lägg champinjon och aubergine i botten på en ugnsfast form
Lägg kycklingen ovanpå svamp och aubergine
Bred resten av smöret utanpå skinnet, med handen
Häll över vinet
Ugnsstek kycklingen i 200 grader i ca 60 minuter
Ös då och då med skyn som bildas
Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära i köttet;
om köttsaften är klar och genomskinlig är den färdigstekt
Häll skyn som bildas i en kastrull 
Tillsätt creme fraiche
Vispa och låt allt bli varmt
Smaka ev av med mer salt och peppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar