fredag 23 januari 2015

Fotoutmaning v 4 - i min låda - grönsak- och kasslerlåda med gräddstuvade kantareller


Det är inte ofta jag har tid att arrangera maten jag lagar för att fota. För det mesta är det vardagsmat jag lagar och den ska ju helst stå på bordet så snabbt som möjligt efter att jag kommit hem från jobbet, och gärna ätas varm tillsammans med den övriga familjen. 
Men förra helgen tog jag mig tid att arrangera och fota grönsakerna jag skulle använda till middag i en grönsak- och kasslerlåda. 
Veckans tema i Frökens fotos fotoutmaning är nämligen "i min låda", och i min låda till middag hade jag alltså grönsaker. Jag provade mig fram och fotade i olika ljus, ur olika vinklar, med och utan stativ, och det blev en herrans massa bilder, var av de flesta var rent usla och genast valdes bort. 
Ska tillägga att jag fotar med digitalkamera, och jag konstaterade, efter att ha experimenterat hit och dit, att jag helt ska låta autofokusen göra jobbet, det blir inte bättre för att jag själv mixtrar med inställningarna, inte än iaf, utan det är ljuset och kompositionen av bilden som jag kan styra över, nog så viktiga faktorer när man fotar. Stativ insåg jag också var bra att använda för att slippa gryniga bilder, vilket jag tror beror på ljuset och slutartiden, rätta mig om jag har fel. Det allra minsta man rör på handen om det är dunkelt i rummet så blir bilden grynig, vilket jag insåg att jag slapp när jag använde stativ. Nu är det så att jag bara har ett litet bordstativ och fick palla upp med böcker och liknande för att komma upp i rätt nivå, vilket gjorde fotograferandet lite extra krångligt, så nu står ett större stativ på önskelistan :)



Grönsak- och kasslerlåda med gräddstuvade kantareller
4-6 portioner


400 g kassler
1 broccolistånd
1 röd paprika
En bit purjolök 
Riven ost

Gräddstuvade kantareller
4 dl torkade kantareller
1 gul lök
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl svampspad
0,5 tsk salt
Vitpeppar

Gör så här
Lägg den torkade svampen i blöt ca en halvtimme
Skala och hacka löken
Hacka svampen något
Fräs löken och svampen i margarinet
Strö över mjölet och späd med grädde och svampspad
Låt koka några minuter
Salta och peppra

Till servering
Ris
Grönsallad

Gör så här
Koka upp lättsaltat vatten och lägg i broccolin i 3 minuter
Slå sedan av kokvattnet, spola broccolin i kallt vatten och låt rinna av
Skär paprikan i bitar
Skiva purjolöken
Fräs paprika och purjolök tills purjolöken blir lite svettig och genomskinlig
Salta och peppra
Lägg broccolin på botten i en ugnsform
Lägg paprika och purjolök över
Skiva kasslern och lägg överst
Bred svampstuvningen över kasslern
Avsluta med att strö över riven ost
Gratinera mitt i ugnen i 250 grader i 15-20 minuter


Mitt bidrag till förra veckans fotoutmaning - vit- hittar du HÄR

Trevlig helg!

12 kommentarer:

  1. åh,så gott det ser ut.....Det får man nog testa...

    Fin bild med fina färger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut du ska testa.Blev riktigt smarrigt :)

      Radera
  2. Villen rolig tolkning låda, grönsakslåda. Åts allt upp eller blev det även i en matlåda? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ja minsann, matlådor blev det oxå :) Att jag inte tänkte på det...

      Radera
  3. Låter jättegott! Och kul tolkning av temat =)

    SvaraRadera
  4. Men du vad läckert det såg ut och lät! Perfekt tolkning. Och vilka härliga bilder du fick knäppt av.
    Önskar dig en härlig helg!
    /Pia

    SvaraRadera
  5. Så roligt! Jag blir varm i hela hjärtat, tänk att du gjorde det för fotoutmaningens skull. Verkligen jättekul! Och snyggt blir det också! Du har helt rätt, mycket hänger på slutartiden. Det kommer lite slutartids tips i mitt nästa nyhetsbrev :)

    Jättekul att du är med! Ha en fin helg!

    kram kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser ju fotoutmaningen och dina nyhetsbrev som tillfällen att lära mig konsten att fota och ta snygga bilder, och vill man lära sig något är det bara till att avsätta tid :) Ser fram emot nästa nyhetsbrev!

      Kram Birgitta

      Radera
  6. Så snyggt det ser ut med grönsakerna där i lådan... ibland är det klurigt att få till fina bilder, men kul är det ju att experimentera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det blir många bilder tagna som bara är att radera, fast man tycker att man tar dem på precis samma sätt. Klurigt är ordet...

      Radera