fredag 26 december 2014

3-rätters nyårsmeny 2014




Förrätt
Hummerpannacotta



Huvudrätt
Gratinerad fläskfilé



Efterrätt
Mjölkchoklads pavlova



3-rätters nyårsmeny 2014
Gör så här

Förrätt
Hummerpannacotta
4 portioner 

1 kokt hummer, 500 g
2 gelatinblad
3 dl grädde
0,5 dl hackad dill
Finrivet skal och saft från en halv citron
2 msk röd rom
Hummerfond 
2 hackade schalottenlökar
50 g finhackad rotselleri
1 msk tomatpuré
1 msk smör
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 tsk torkad timjan
5 svartpepparkorn
0,5 tsk salt
Gör så här
Klyv hummern på mitten och plocka bort magen.
Ta ur köttet från stjärt och klor och
hacka hummerköttet
Hummerfond
Bryn lök, selleri, tomtpuré och krossade hummerskal i
smör i en kastrull någon minut
Tillsätt vatten, vin, timjan, pepparkorn och salt
Koka upp och låt sjuda i 15 minuter
Sila och häll tillbaka fonden i kastrullen
Koka på hög värme tills vätskan kokat ner till 1 dl
Lägg gelatin bladen i kallt vatten 5 minuter
Värm hummerfond och grädde i en kastrull
Ta upp gelatinbladen och smält ner i 
hummergrädden under omrörning
Blanda det hackade hummerköttet med dill, 
citronskal och citronsaft
Fördela hälften av blandningen i fyra portionsskålar
Slå på den varma hummergrädden och
ställ kallt för att stelna i ca 3 timmar
Toppa pannacottan med resten av hummerhacket och
med röd rom och en lite dillkvist  



Huvudrätt
Gratinerad fläskfilé
4 portioner

6oo g fläskfilé
1 tsk salt
vitpeppar
Riven ost
Svampstuvning
4 dl torkade kantareller
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
1,5 -2dl svampspad
0,5 tsk salt
Vitpeppar
Gör så här
Lägg fläskfilén på stekgaller i långpanna
Gnid in köttet med salt och peppar
Sätt in filén i ugn i 175 grader i ca 45 minuter eller 
tills filén har en innertemperatur på 75-80 grader
Lägg den torkade svampen i blöt ca en halvtimme
Hacka svampen något och fräs den i margarin
Strö över mjölet och späd med grädde och svampspad
Låt koka några minuter
Salta och peppra
Skär filén i skivor
Lägg dem i en ugnsfast form
Bred den avsvalnade stuvningen över köttet
Strö över rikligt med ost
Sätt in fatet i 275 grader i 10-15 minuter

Hasselbackspotatis
4 portioner
12 medelstora potatisar
3 msk margarin
1,5 tsk salt
1 msk ströbröd
Gör så här
Skala potatisen
Skär potatisen i tunna skivor men ej helt igenom
Ett tips är att lägga en skärbräda ovanpå skärbrädan
 med potatisen som ska skäras bredvid den översta skärbrädan så kniven stannar innan den har skurit helt igenom potatisen
Ställ potatisen med skivorna uppåt i en ugnsfast form
Smält margarinet och pensla potatisen
Ugnsstek potatisen i 225 grader i 45 minuter
Ej för stark undervärme
Pensla då och då med det smälta margarinet
När potatisarna fått lite färg strö över salt och ströbröd

 Honungssöt sparris

2 schalottenlökar
100 g tärnad bacon
1 msk smör
200 g sparris
1-2 msk honung
Salt
Peppar
Gör så här
Skala och skiva löken
Fräs lök, bacon och sparris i smör
Vänd ihop baconfräs med honung
Smaka av med salt och peppar



Efterrätt
Mjölkchoklads pavlova
10 st

4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk ättika
1 msk majsstärkelse
2 tsk kakao
50 g hackad mjölkchoklad
Topping
Vispgrädde
Björnbär
Physalis
(eller andra valfria bär/frukt)
Smält mörk choklad
Gör så här
Sätt ugnen på 140 grader
Vispa ihop äggvitorna till ett hårt fast skum,
var noga med att bunken du vispar i är helt ren, torr och fettfri, för att vara på den säkra sidan vad det gäller fettfri så använd en glasskål och vispa inte för länge för då är risken att den sjunker ihop och blir smetig
Tillsätt sockret lite, lite i taget, annars sjunker gärna smeten ihop och marängen blir kompakt, vispa hela tiden
Vänd till sist ner ättika, kakao, majsstärkelse och mjölkchoklad
Smöra och mjöla ett bakplåtspapper och lägg på en bakplåt
Klicka ut marängen till 10 bottnar 
Grädda marängen mitt i ugnen 1 timme
Stäng sedan av värmen och
låt marängen stå kvar i ugnen minst 3 timmar,
gärna över natten
Förvara bottnarna i rumstemperatur
Vid servering
Vispa grädden 
Klicka grädden på bottnarna
Lägg på bär
Smält chokladen över vattenbad
Ringla med sked den smälta chokladen över bakverken





2 kommentarer: