fredag 19 december 2014

Schnitzel av julskinka - släng inte maten

Enligt Livsmedelsverket kan en vanlig barnfamilj tjäna minst 3000-6000 kr per år på att inte slänga sin mat, och jag tror en stor del av den maten som slängs, slängs just under julen. Ett tips för att rädda maten efter jul är att planera sina inköp, att inte köpa julmat av tradition utan utgå från vad man faktiskt gillar och kommer äta upp.
Sen ska man lita på sina sinnen och lukta och smaka på maten innan man slänger den. Man kan göra matlådor av överbliven julmat och frys in, och laga andra maträtter av julmaten, t ex schnitzel gjord på julskinka, eller varför inte göra en härligt gul saffranspannkaka på risgrynsgröten som blev över, recept på det hittar du HÄR
Vi slänger så mycket mat i onödan, tänk till och försök undvika att behöva slänga maten.

Schnitzel av julskinka
4 portioner

8 skivor julskinka, 0,5 cm tjocka
Dijonsenap
Ostskivor
1 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Ströbröd
Smält smör

Gör så här
Banka ut skinkskivorna, t ex med en brödkavel, 
och bred senap på 4 skinkskivor
Lägg på några skivor ost och avsluta med en till skinkskiva
Blanda vetemjöl, salt och peppar på en tallrik.
Vänd schnitzlarna i vetemjölet
Vispa upp ett ägg och pensla schnitzlarna på båda sidor
Häll ströbröd på en tallrik
Vänd schnitzlarna i ströbrödet och lägg dem på en plåt
Ringla eller pensla på smält smör
Stek i ugnen i 250 grader tills osten smällt och 
paneringen fått fin färg
Till servering
Klyftpotatis
Bearnaisesås
Tomater

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar