Sen ska man lita på sina sinnen och lukta och smaka på maten innan man slänger den. Man kan göra matlådor av överbliven julmat och frys in, och laga andra maträtter av julmaten, t ex schnitzel gjord på julskinka, eller varför inte göra en härligt gul saffranspannkaka på risgrynsgröten som blev över, recept på det hittar du HÄR .
Vi slänger så mycket mat i onödan, tänk till och försök undvika att behöva slänga maten.
Schnitzel av julskinka
4 portioner
8 skivor julskinka, 0,5 cm tjocka
Dijonsenap
Ostskivor
1 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Ströbröd
Smält smör
Gör så här
Banka ut skinkskivorna, t ex med en brödkavel,
och bred senap på 4 skinkskivor
Lägg på några skivor ost och avsluta med en till skinkskiva
Blanda vetemjöl, salt och peppar på en tallrik.
Vänd schnitzlarna i vetemjölet
Vispa upp ett ägg och pensla schnitzlarna på båda sidor
Häll ströbröd på en tallrik
Vänd schnitzlarna i ströbrödet och lägg dem på en plåt
Ringla eller pensla på smält smör
Stek i ugnen i 250 grader tills osten smällt och
paneringen fått fin färg
Till servering
Klyftpotatis
Bearnaisesås
Tomater
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar