tisdag 17 december 2024

Mexikansk högrevschili - långkok till många

Receptet är för 6 portioner men vill du att grytan ska räcka till fler kan du även tillsätta kokta bönor i grytan. Grytan är god som den är med bara ris men extra tillbehör sätter extra piff till grytan. Andra passande tillbehör är guacamole, tortillabröd och picklad rödlök.
 


1 kg högrev- i bit
2 gula lökar- stora
6 vitlöksklyftor
2 paprikor
2 msk olivolja
0,5 dl tomatpuré
2 dl vatten
0,5-1 tsk chiliflakes
2 msk oregano
2 msk rökt paprikapulver
1,5 msk spiskummin- mald
2 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
2 förp krossade tomater- (à 400 g)
5 msk konc kalvfond
3 msk citron- pressad

Förslag på tillbehör
gräddfil
nachochips
basmatiris

Gör så här
Sätt ugnen på 150°.
Putsa köttet fritt från senor och skär i stora bitar, ca 10 cm.
Skala och grovhacka lök och vitlök.
Halvera, kärna ur och grovhacka paprikan.
Bryn köttet i en het stekpanna med olja.
Ta upp köttet och lägg det i en gryta.
Stek lök och vitlök i samma panna och rör i tomatpurén på slutet.
Tillsätt vattnet och koka upp. Häll lök och sky i grytan.
Blanda samman oregano, paprikapulver, spiskummin,
chiliflakes, salt och peppar och strö över kött och lök.
Tillsätt paprika, krossade tomater, fond och citronsaft.
Rör om, sätt på ett lock och ställ in grytan i ugnen.
Tillaga mitt i ugnen ca 8 tim tills köttet är mört och lätt faller sönder.
Servera grytan med valfria tillbehör.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar