Välkommen!

tisdag 24 mars 2015

Sill till påsk i olika varianter

Ett måste...

Krämig sill som du vänder ihop på ett kick, 
behövs ingen planering alls.

Senaps- och sesamsill
6-8 bufféportioner

ca 400 g 5-minuterssill
2 dl creme fraiche
2 tsk fransk senap
0,5 tsk sesamolja
1 dl hackad persilja
1 msk sesamfrön
0,5 msk senapsfrön

Gör så här
Blanda creme fraiche med senap, sesamolja och persilja
Rosta sesamfrön och senapsfrön i en torr stekpanna tills de är gyllene
Skär sillen i bitar och vänd runt i såsen
Strö över fröna vid servering


Klassisk inlagd sill förbereds ett par dagar i förväg.


Kryddsill
6-8 bufféportioner 

0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
2 tsk krossad kryddpeppar
0,5 tsk krossad vitpeppar
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
1 skivad röd lök
ca 400 g inläggningssill

Gör så här
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten
Blanda i kryddor och lagerblad i lagen
Låt lagen svalna till kylskåpstemp
Skölj sillfiléerna i kallt vatten
Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden
Varva sillen med löken i en väl rengjord glasburk
Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock
Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn


Likaså sill smaksatt med havtorn och chili.

Havtornssill
6-8 bufféportioner

0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 citron
0,5 dl havtornsbär
(som du kan hitta i frysdisken)
0,5 hackad urkärnad röd chili
ca 400 g inläggningssill

Gör så här
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten
Blanda i kryddor och lagerblad i lagen
Låt lagen svalna till kylskåpstemp
Skölj sillfiléerna i kallt vatten
Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden
Skala citronen med en potatisskalare så
endast det gula kommer med
Varva sillen med citron, bär, chili och sill i en väl rengjord glasburk
Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock
Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn


Matjessill med picklad rödlök och brynt smör passar som aptitretare, 
och förbereds på morgonen med att koka ägg och lägga löken i lag.


Matjessill med picklad rödlök och brynt smör
4 portioner

ca 400 g matjessill
1,5 dl rumsvarmt vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit
3 små rödlökar
75 g smör
2 hårdkokta ägg
Gräslök

Gör så här
Blanda vatten, socker och ättika tills sockret lösts upp
Skär löken i tunna ringar
Lägg i lagen och marinera minst 30 minuter
Smält smöret i en kastrull
Låt stå kvar på värmen tills smöret slutat skumma och doftar nötigt
Skär sillen i nitar
Hacka äggen
Lägg sill, ägg och lök på ett serveringsfat
Skeda över det brynta smöret och garnera med gräslök

Enligt tradition sköljs sillen ner med snaps, och vill man kan man krydda den själv, 
men med det gör man precis som man själv vill.


6 kommentarer:

  1. Inget påskbord utan sill, vi håller helt och fullt med! :) Ska testa en ny sillinläggning med rostad vitlök denna påsk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att prova nya sorter, men kryddsillen är favoriten.

      Radera
  2. ojojoj... jag som inte ens kan smaka på sill knappt. Här blir det påskbord utan! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, alla har ju sina varianter på påskbord ;)

      Radera
  3. Åh så sugen jag blir på sill, älskar det och ska äta mycket i påsk, missade ju det i julas :) Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sill är gott, och kan ätas även mellan jul och påsk ;) Kram

      Radera