söndag 5 april 2015

Cakepops doppade i choklad

Cakepops, en boll av sockerkaka blandad med smält choklad, doppad i ett tunt lager choklad och serverad på pinne, måste vara den ultimata kakan att servera till kaffet vid mingel. Lagom stor, helt kladdfri och går utmärkt att äta på stående fot. 

Cakepops
30 st

120 g vetemjöl
30 g kakao
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
75 g osaltat smör
200 g strösocker
2 ägg, rumstempererade
0,5 tsk vaniljextrakt
150 g röd mjölk, rumstempererat
 Ev 2 tsk bryggt kaffe
ca 75 g smält mjölkchoklad
ca 300 g valfri choklad till doppning

Gör så här
Rör ihop och sikta alla torra ingredienser
Klä en bakform, 15 cm i diameter, med bakplåtspapper
Rör smör och socker vitt och fluffigt, ca 5 minuter med elvisp
Tillsätt äggen, ett i taget
Blanda ner vaniljextrakt och ev kaffe i mjölken
Häll mjölblandningen i smör-och sockersmeten, varvat med med mjölkblandningen
Häll smeten i formen
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
Kolla med provsticka om kakan är klar
Låt kallna på galler
Ta ur kakan ur formen och packa in den väl i plastfolie och fryspåse och lägg i frysen
Cakepopsen får bäst konsistens om fryst och sedan upptinad kaka används
Tillvägagångssätt cakepops
Skär den upptinade kakan i bitar
Mixa bitarna tills kakan är smulor
Ha i en nypa salt
Häll i den smälta mjölkchokladen, lite i taget, och rör med elvispens degkrokar till konsistensen känns jämn och lätt att rulla
Rulla små bollar jämna och fina


Låt stå i kylen minst 15 minuter
Smält chokladen till doppning
Doppa ena änden av pinnen i choklad, ca 0,5-1 cm, och tryck sedan ner pinnen i chokladbollen
Gör likadant med alla
När chokladen stelnar ser den till att pinnen sitter fast i bollen när den ska doppas i choklad


Håll i pinnen och doppa i chokladen, skaka av överflödig choklad
Ställ klubban att torka på bakplåtspapper
Flyter det ut choklad under cakepopen, flytta den innan chokladen stelnat till en ren plats på pappret, annars får cakepopsen "fötter", ett brätte av choklad runtom
När alla cakepopsen doppats och chokladen stelnat är det dags att rippla
Ta en pinne som du ska rippla med och håll i ena handen, håll cakepopen i andra handen över skålen med choklad och doppa pinnen i choklad för att i luften rippla streck över cakepopen, i alla möjliga riktningar
Låt stelna igen


Håll cakepopsen kylda för lång hållbarhet
De går även att frysa in helt färdiga om det behövs och bara låta tina innan servering
Det kan efter frysning dock bildas kondens, vilket gör dem lite fuktiga


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar