torsdag 30 april 2015

Lax med tabbalouh och valnötskräm, Gnarly Head och en snaskig Daim - pannacotta till efterrätt



Tabbouleh, eller persiljesallad från Libanon (Wikipedia), är iaf för mig en ny bekantskap. Hur är det med er, är det något ni ätit tidigare? Hur som helst var det tillsammans med lax och valnötskräm en riktigt fräsch och hälsosam rätt att fira in valborg med, ihop med ett glas vitt vin. Till efterrätt gjorde jag, inte riktigt lika hälsosamma ;) snaskiga Daim - pannacottas. Mums! Bäst att passa sig, så man inte hamnar i snaskträsket. Har ju blivit en del snaskigt den senaste tiden ;) 
Hoppas ni får en fin valborgsmässoafton, att ni inte huttrar och fryser allt för mycket där ute vid brasorna. Själv sitter jag här med ett glas vin, tända ljus och myser i soffan. 
Ha det gott!


Lax med tabbalouh och valnötskräm
4 portioner

4 laxfiléer
4 port bulgur
1 tärning grönsaksbuljong
4 tomater
0,5 gurka
1 rödlök
0,5 kruka persilja
Salt
Peppar
Citronpeppar

Valnötscrème
50 g valnötter
1 citron
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta

Gör så här
Koka bulgur med buljongtärning efter anvisningen på förpackningen
Tärna tomater och gurka
Skala och hacka lök
Hacka persilja
Vänd ihop grönsakerna krydda med salt och peppar
Grovhacka valnötterna till valnötscrèmen
Skölj citronen och riv skalet
Blanda valnötter och citronskal med yoghurt
Pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar
Krydda laxen med salt och citronpeppar
Stek laxen i smör och olja några minuter på varje sida
Vänd ner bulgur i grönsakerna till en tabbalouh
Servera lax och valnötscréme till tabbalouhn


Daim-pannacotta
4 portioner

5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker
100 g Daim

Gör så här
Värm grädden och rör ner socker och vaniljsocker
Häll upp i portionsskålar
Ställ i kylen i 1 timme
Toppa med hackad Daim vid servering

Gelésocker var hur smidigt som helst att använda till pannacotta, istället för gelatinblad.
Ett enkelt sätt att få till en god dessert, 
och pannacotta är ju även gott att toppa med bär eller frukt.



Vinet vi dricker ikväll till fisk och soffhäng är en
Gnarly Head Viogner (nr 6381).
Ett gott, fruktigt och lätt vin, som passade fint till laxen, 
men även som sällskapsvin för en mysig kväll i soffan.


Har tidigare testat en röd Gnarly Headsom jag är riktigt förtjust i, 
som passar fint till mustiga grytor och grillat. 

2 kommentarer:

  1. Oj så mycket spännande mat! Kul att testa på sådant som en inte har testat tidigare. Hoppas du haft en fin Valborg. Liza

    SvaraRadera
  2. Mumsigt Ha en riktigt bra helg :)

    SvaraRadera