måndag 29 juni 2015

Jordgubb- och rabarbermarmelad

Självplocken av jordgubbar är i full gång här i trakterna kring Norrköping, 
så jag tänker ta med dottern på utflykt och plocka lite jordgubbar. Finns ju så mycket gott att göra förutom att äta dem med socker och mjölk, som t ex marmelad.


Jordgubb- och rabarbermarmelad

3 dl rabarber, skurna i centimetertjocka skivor
0,5 l jordgubbar
4 dl syltsocker
½ vaniljstång

Gör så här
Värm rabarber och jordgubbar försiktigt i en kastrull tillsammans med syltsockret tills frukten blir mjuk
 Skär vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen, 
lägg även ner skalet
 Sjud blandningen under omrörning tills den klarar ett marmeladprov
Fiska upp vaniljstångsskalet
Skumma av marmeladen
Häll marmeladen på rena, torra glasburkar
 Låt svalna och förvara i kylskåp

Marmeladprov
Häll ca 1 msk av marmeladen på en kall tallrik
Låt svalna någon minut
Dra med baksidan av en kaffesked genom massan, 
om spåret som bildas inte flyter samman igen är marmeladen färdigkokt 

2 kommentarer: