måndag 22 juni 2015

Smått och gott blandat med rabarber

Gillar ni som jag rabarber? Kanske ni också har en trädgård där ni själva odlar rabarber, och känner igen känslan när man tar vara på och lagar något ätbart av det man lagt ner lite extra kärlek och besvär på att odla. Nu är ju rabarber ganska lättodlat och behöver inte särskilt mycket omsorg, men ändå...
Det har kommit till några nya rabarberrecept här i bloggen i år, 
annars finns det en hel del rabarberrecept sedan tidigare här i Min Lilla Kokvrå. 
Här följer några väl utvalda. Håll till godo!



Rabarbersaft
2 liter

500 g rabarber
1,5 dl strösocker
1,5 citron, pressad saft
2 l vatten

Gör så här
Skölj och skär rabarbern i cm-tjocka bitar
Häll vattnet i en rymlig kastrull
Tillsätt rabarber, socker och citron
Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter,
 tills rabarbern är helt sönderkokt
 Dra kastrullen åt sidan och låt stå i 10-15 minuter
Sila vätskan och låt kallna
Häl upp i rengjorda flaskor med lock
Serveras väl kyld



Saftig rabarberkaka 

ca 12 bitar

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver 
1 tsk potatismjöl
150 g rabarber 
100 g mandelmassa

Gör så här
Smöra och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter
Smält smöret i en kastrull
Ta den från värmen
Rör ner socker, ägg och mjölet blandat med bakpulver
Häll smeten i formen
Dela rabarbern i bitar och fördela i smeten 
Riv mandelmassa grovt och strö över
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter

Rabarbermuffins med valnötter
24 stycken

200 g smör, rumstempererat
4 dl socker
6 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 st rabarber
70 g valnötter 

Gör så här
Skala och skär rabarbern i små bitar
Grovhacka nötterna
Vispa ihop smör och socker till en fluffig massa
Tillsätt ett ägg i taget
Vispa till en porös smet
Blanda alla torra ingredienser
Vänd ner de torra ingredienserna försiktigt i smeten
Vänd även ner mjölk och nötter
Blanda till en jämn smet 
Fyll varje muffinsform till 2/3 med smet
Tryck ner 4 bitar rabarber i varje form
Gädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter


Rabarberpaj

500 g rabarber
2 msk socker
1 msk potatismjöl
100 g vit choklad
Smuldeg
125 g smör
2 dl mjöl
2 dl havregryn
0,75 dl strösocker

Gör så här
Skär rabarbern i små bitar
Blanda dem med socker och potatismjöl
Häll rabarbern i en pajform
Hacka chokladen och strö över
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt vetemjöl, havregryn och socker
Blanda ordentligt
Klicka ut blandningen över rabarbern och chokladen
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter
Servera pajen ljummen med vaniljsås

Vaniljsås

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt
Vispa grädden lagom fast i en egen bunke
Rör ner äggvispet i grädden och
blanda om till en fluffig vaniljsås


Rabarber- och jordgubbskompott
4 portioner

100 g rabarber
200 g jordgubbar
2 msk stevia strö eller strösocker
0,75 dl vatten

Chokladmousse
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde

Gör så här
Börja med moussen
Hacka chokladen
Lägg chokladhacket i en skål
Koka upp grädden
Häll grädden över chokladen
Rör om så den smälter
Låt det stå i kylen så den blir riktigt kall,
gärna över natten
Skala och skiva rabarbern
Lägg den i en kastrull tillsammans med socker och vatten
Koka rabarbern mjuk
Snoppa och skiva jordgubbarna
Ta kastrullen från värmen och tillsätt jordgubbarna
Låt kompotten kallna
Vispa chokladgrädden krämig innan servering


Rabarberchutney
1 liter chutney

1 liter rabarber, skalad och delad
1 dl vinäger
1 hackad gul lök
3 msk olja
2 msk curry
2 msk malen ingefära
2 st kanelstänger
2 tsk mald kardemumma
3 dl råsocker
1 tsk salt

Gör så här
Värm oljan i en kastrull
Tillsätt lök, kryddor, socker och salt
Rör om och låt koka ihop ca fem minuter
Tillsätt rabarber och vinäger
Låt koka på medelvärme i 30 minuter
Smaka ev av med mer socker, salt och vinäger
Häll upp på burkar och sätt på lock
Chutneyn håller sig flera månader
eftersom det bildas ett vakuum i burkarna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar