Visst är det skönt när maten sköter sig självt i ugnen och man själv kan ägna sig åt andra sysslor!? Här kommer därför tips på mat du kan laga medans du sysslar med annat. Recept på en skön dag!
Torsk med ajvartäcke
4 portioner
400 g torsk, tinad
2 dl creme fraiche
2 dl ajvar
Torkad dragon
Salt
Citronpeppar
1,5 dl riven ost
Till servering
Potatis
Grönsaker
Gör så här
Lägg fisken i en ugnsform
Salta
Blanda creme fraiche med ajvar och krydda med dragon
Bred ut över fisken
Strö över osten
Grädda i 225 grader i ca 25 minuter
Fisk- och broccoligratäng
Fisk- och broccoligratäng
5-6 portioner
800 g vit fisk, ex torsk
300 g broccoli
1 purjolök, strimlad
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk tomatpuré
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
2-3 dl ost, riven
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Till servering
Ris el potatis
Till servering
Ris el potatis
Gör så här
Fördela fisken i botten på en ugnsform
Salta och peppra med vitpeppar
Koka broccolin i lättsaltat vatten i 3-4 minuter
Häll av vattnet och spola broccolin i kallt vatten
Fördela broccolin ovanpå fisken
Fräs purjolök och lök med pressad vitlök
Tillsätt tomatpuré
Rör ner creme fraiche och grädde
Låt koka upp
Smaka av med salt och svartpeppar
Häll blandningen över fisk och broccoli
Toppa med riven ost
Gratinera i ca 30 minuter i 200 grader
Pastagratäng med köttfärs och paprika
ca 300 g pasta
500 g köttfärs
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, skivade
2 paprikor, hackade
3 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1 msk kalvfond
Salt
Peppar
Ostsås
5 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
Salt
Vitpeppar
ev maizenaredning
1-2 bollar mozzarellaost
Gör så här
Stek köttfärsen tillsammans med lök och vitlök
Tillsätt paprika, tomatpuré, fond och sambal oelek
Smaka av med salt och peppar
Låt det puttra ihop lite
Koka pastan och låt den rinna av
Koka upp grädden till såsen
Rör ner osten så den får smälta
Smaka av salt och peppar
Red ev av såsen med lite maizena om den är för tunn
Lägg hälften av pastan i en smord ugnsform
Fördela hälften av färsen över
Häll på hälften av ostsåsen
Upprepa en gång till
Skiva mozzarellan och lägg överst
Gratinera i 225 grader i ca 20 min tills rätten fått fin yta
Servera med sallad
Servera med sallad
4 portioner
2-3 squash
Salt
2 förp (à 220 g) mozzarella
Tomatsås
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
0,75-1 kg färska tomater
1 tsk honung
Färska kryddor, t ex basilika
Färsk chili
1-2 tsk salt
Svartpeppar
Gör så här
Börja med att göra tomatsåsen
Skala och hacka löken
Skiva vitlöken fint
Fräs löken försiktigt i olivolja
Hacka tomaterna grovt, ta bort fästena
Låt tomathacket koka upp med löken
Tillsätt honung, färska kryddor och chili efter smak
Salta och peppra
Låt såsen koka ihop, ca 20 minuter,
såsen ska vara rätt tjock så den inte rinner av squashen
Smaka av
Dela varje squash i tre delar på längden
Strö salt över
Låt dem vätska av sig och torka av efter ca 10 minuter
Lägg delarna i en ugnssäker form
Peppra
Täck med sås
Fördela tärnad mozzarella över
Gratinera squashen i 225 grader i ca 20 minuter
Squashgratängen går att äta helt vegetarisk om man vill det, kanske med klyftpotatis eller bara ett gott bröd till,
annars är ett förslag att äta grillad kyckling till.
Skala och hacka löken
Skiva vitlöken fint
Fräs löken försiktigt i olivolja
Hacka tomaterna grovt, ta bort fästena
Låt tomathacket koka upp med löken
Tillsätt honung, färska kryddor och chili efter smak
Salta och peppra
Låt såsen koka ihop, ca 20 minuter,
såsen ska vara rätt tjock så den inte rinner av squashen
Smaka av
Dela varje squash i tre delar på längden
Strö salt över
Låt dem vätska av sig och torka av efter ca 10 minuter
Lägg delarna i en ugnssäker form
Peppra
Täck med sås
Fördela tärnad mozzarella över
Gratinera squashen i 225 grader i ca 20 minuter
Squashgratängen går att äta helt vegetarisk om man vill det, kanske med klyftpotatis eller bara ett gott bröd till,
annars är ett förslag att äta grillad kyckling till.
Helstekt kyckling på en bädd av aubergin och svamp
4 portioner
1 hel kyckling, ca 1,2 kg
2 dl vitt vin
1 aubergine
ca 10 färska champinjoner
Fyllning
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
0,5 citron, väl tvättad
Salt
Peppar
Dragonsmör
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk torkad dragon
0,5 citron, finrivet skal
1 tsk salt
Peppar
Sås
Sky från kycklingen
1 dl creme fraiche
Till servering
Ris
Grönsaker
Gör så här
Tvätta kycklingen invändigt och torka med ett hushållspapper
Skala och skär löken i skivor och citronen i bitar
Blanda lök, citron, salt och peppar
Fyll kycklingen med blandningen
Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar
Peta in smöret under skinnet runt om hela kycklingen
Spara lite av smöret till senare
Ansa champinjonerna och skär i skivor
Skär auberginen i bitar
Lägg champinjon och aubergine i botten på en ugnsfast form
Lägg kycklingen ovanpå svamp och aubergine
Bred resten av smöret utanpå skinnet, med handen
Häll över vinet
Ugnsstek kycklingen i 200 grader i ca 60 minuter
Ös då och då med skyn som bildas
Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära i köttet;
om köttsaften är klar och genomskinlig är den färdigstekt
Häll skyn som bildas i en kastrull
Tillsätt creme fraiche
Vispa och låt allt bli varmt
Smaka ev av med mer salt och peppar
Lägg kycklingen ovanpå svamp och aubergine
Bred resten av smöret utanpå skinnet, med handen
Häll över vinet
Ugnsstek kycklingen i 200 grader i ca 60 minuter
Ös då och då med skyn som bildas
Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära i köttet;
om köttsaften är klar och genomskinlig är den färdigstekt
Häll skyn som bildas i en kastrull
Tillsätt creme fraiche
Vispa och låt allt bli varmt
Smaka ev av med mer salt och peppar
Så många goda recept du visar. Gillar den med ajvartäcket. Ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRaderaAjvar är gott. Har testat det i en hel del recept den senaste tiden.
RaderaHur duktig är du inte med alla dina recept. Gillar allt i ett.
SvaraRaderaOh, tack! Glad jag blir :)
Radera