Välkommen!

måndag 3 augusti 2015

Låt barnen vara delaktiga i köket

Jag tror att det är viktigt att man redan som barn får en sund inställning till mat. 
Att man äter varierat, att det inte är farligt att smaka något nytt och att man äter måltiderna tillsammans på fasta tider. För att lyckas med det tror jag att man ska låta barnen vara med och vara delaktiga i köket så de får se hur maten tillagas och vilka ingredienser som finns i den mat de ska äta. Låt dem få skära frukt, smörja en form eller vispa en smet. Ha kul i köket tillsammans med barnen!
Man har mycket igen senare om barnen tidigt är med och får vana i köket och blir medvetna om vikten att av äta rätt och med jämna mellanrum, t ex kan de själva fixa till sig ett riktigt mellanmål när de kommer hem från plugget och ska vidare till andra aktiviteter. Det är lätt att det bara blir en macka i farten men ska man vidare till fotbollsträning kanske det behövs lite mer energi, men vet vi att de är vana i köket och själva fixar sitt mellanmål så kan vi föräldrar vara lugna med att de får i sig ordentlig mat, istället för en kexchoklad eller annat onyttigt som ofta finns mer lättillgängligt.

Päronkompott med ingefära och en Texmexmacka är perfekt mellis.




Päronkompott med ingefära 
4 portioner

1 kg päron, skalade, i bitar
1 dl vatten
0,5 dl socker
0,5 -1 msk färsk ingefära, riven
2 msk pressad citron
Till servering
Hackade nötter 
Turkisk el grekisk yoghurt

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en kastrull
Koka på medelstark värme tills vätskan nästan kokat bort


Texmexmacka
4 stycken 

4 mjuka tortillabröd
75 g salami, hackad
200 g brie, hackad
1 röd paprika, hackad
Färsk timjan

Gör så här
Blanda ihop salami, ost, paprika och timjan i en skål
Bred ut ost- och korvröran på halva bröden
Vik över de ofyllda halvorna och tryck till så de stannar kvar
Värm en torr stekpanna och stek på båda sidor tills osten smällt

Och lätt som en plätt mixar man sig en smoothie och 
får på så sätt i sig massa nyttigheter.

Rosa smoothie
2-3 glas

3 dl yoghurt naturell 
100 g frysta hallon
150 g fryst mango

Gör så här
Mixa ingredienserna och häll upp i glas 


Har du ett matkrånglande barn kan jag tipsa dig om boken När ditt barn inte äter
I den kan du få råd och tips kring olika anledningar till varför barn inte äter
och hur man kan hjälpa barnet att känna matglädje.

2 kommentarer:

  1. Visst är det bra att barnen får vara delaktiga. Mina barn är nu vuxna, men har alltid fått vara med. Nu lagar vi alltid mat tillsammans. Det är ett sätt att umgås också. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, mina barn är också stora, 16 och 19, och har också alltid fått vara med, så nu delar vi på matlagningen här hemma och de står för maten en varsin dag i veckan, förra veckan stekte 19-åringen rårakor, så jag är inte ett dugg orolig för deras mathållning när de kommer flytta hemifrån. Kram

      Radera