Älskar doften av lavendel! Visste ni att lavendel sägs vara rogivande? Så ett knippe torkad lavendel vid sängen är nog inte fel om man har problem med sömnen. Men idag tänkte jag inte skriva om sömnproblem, utan jag tänkte dela med mig av ett recept på lavendelskorpor. En ny smakupplevelse för mig, som inte var hel oangenäm. Men en viss varning för parfymsmak tycker jag nog ändå är på sin plats. Kanske jag minskar mängden lavendel nästa gång, eller låter bli att mortla de torkade blommorna. Men det är ju helt en smaksak, hur mycket lavendelsmak man vill ha, bara att prova sig fram. Ska man torka lavendel för att använda i bakning och matlagning är det bästa att plocka lavendelblommorna när de är helt utslagna. Klipp av stjälkarna en bit ner, bind ihop till små knippen och torka på mörk plats. När lavendeln torkat repas blommorna loss och förvaras i en liten glasburk eller påse. Fint att kunna plocka fram och sniffa lite på, då och då :)
Lavendelskorpor
50 g sötmandel, grovhackad
50 g mandelmjöl
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk lavendelblommor, torkade
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 st ägg
1 st äggvita, till pensling
Gör så här
Rör smör och socker poröst
Blanda mandel, mjöl, bakpulver och lavendelblommor
Arbeta ner mjölblandningen tillsammans med ägget i smöret
Arbeta ihop till en smidig deg
Dela degen i tre delar och rulla dem till 30 centimeters längder
Lägg på plåt med bakplåtspapper
Platta till något och pensla med äggvita
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter,
de är färdiggräddade när de spruckit lite
Sänk ugnsvärmen till 100 grader
När kaklängderna svalnat något skärs de på snedden,
ca 1,5-2 cm breda
Låt kakorna ligga kvar på plåten med snittytan uppåt
Ställ tillbaka plåten i ugnen
Låt luckan stå lite på glänt,
så varmluft och fukt kan sippra ut
Låt kakorna stå i ugnen ca 1 timme,
tills kakorna blivit torra skorpor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar