onsdag 28 oktober 2015

Höstinspirerad fläskfilé i gräddig kantarellsås med Tinas vin Le bistro till

I år kan jag tro att förvirringen kring halloween och alla helgons dag inte är lika stor då de infaller på samma dag, nämligen på lördag den 31 oktober. Eller så är den total, vad firar vi egentligen? Har du några särskilda planer för helgen?
Är det så att du inte planerar någon direkt halloweenfest så kanske det iaf blir en allhelgona-middag på söndag, och då kan jag föreslå dig att servera en höstinspirerad fläskfilé i gräddig kantarellsås. 
Själv har jag inga storslagna planer men ett besök på kyrkogården ska det iaf bli på lördag för att tända ljus för de som inte längre finns här hos oss .  

Fläskfilé i gräddig kantarellsås
4 portioner

800 g fläskfilé
500 g färska kantareller (50 g torkade)
5 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 tsk dijonsenap
1 msk mjöl
1 tärning grönsaksbuljong
0,5 dl vatten
Salt
Peppar
Persilja till garnering
Till servering
Pressad potatis
Grönsaker
Gelé

Gör så här
Lägg torkad svamp i blöt i minst en kvart
Putsa fläskfilén och skiva den i 2 - centimeter tjocka skivor
Låt köttet ligga medans såsen påbörjas
Låt kantarellerna rinna av i ett durkslag
Hacka svampen grovt
Stek svampen i smör tills all vätska kommit ut
Pudra över mjöl och rör om
Tillsätt grädde, buljong, soja, senap och vatten
Låt koka upp
Smaka av med vitpeppar
Låt såsen koka i ungefär 10 minuter
Börja steka fläskfilén på medelhög värme
Salta och peppra
Häll över såsen strax innan det är färdigt
Låt såsen koka tillsammans med fläskfilén tills köttet är genomstekt
Smaka ev av med mer salt och pepar
Toppa med persilja vid servering


Det är många kändisar nu som lanserar sina egna viner,
och jag kan inte låta bli att funderar över hur det egentligen går till när de tar fram just deras egna, speciella viner. Man kan ju lätt tror att kändisarna använder samma vin men med olika etiketter ;) för de odlar väl knappast sina egna druvor, eller...
Hur som helst drack vi Tinas vin Le Bistro till fläskfilén. Ett lättdrucket vin med fin balans mellan syra och sötma som passade utmärkt till fläskfilén. 
Nr 2270 på Systembolaget.


6 kommentarer:

  1. Så gott det låter. Vi ska inte göra något speciellt på allhelgona. Inget vi firar direkt. Gillar alla fina pumpor, men inte allt det där med bus eller godis. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig, pumpor av alla olika de slag är fina dekorationer men att knacka dörr för att tigga godis har aldrig varit min grej, varken till påsk eller halloween, och varken som barn eller med mina egna barn. Fest och godis kan man ordna med hemma för barn och kompisar är min åsikt. Kram

      Radera
  2. Det blir en tur till minneslunden på lördag och tända ljus för de som inte längre finns hos oss. Vi firar inte heller på något speciellt sätt, men förra året åt vi en 3-rätters middag på fredagskvällen där temat var färgen orange och det tänker vi även göra nu i år.
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färgtema på en middag var ju en kul idé. Det ser jag fram emot, och se vad ni hittar på för orangea rätter. Kramar

      Radera
  3. Men ojojoj så gott det låter! Mums! Det här måste jag nog pröva vid tillfälle. Fin kväll till dig.

    SvaraRadera