onsdag 19 oktober 2016

Hälsosam kost kan orsaka stress och värk


Jag som hela tiden trott att vi är skapligt hälsosamma i vår familj när vi äter en allsidig och varierad kost. Men varierad kost betyder inte automatisk att det är hälsosamt, har jag förstått efter att ha läst boken Gnisselzonen
Och kanske det är så, att all "hälsosam kost" inte alltid är så hälsosam.
Författaren till boken, Anna Hallén, verkar vara en klok tjej och någonstans tror jag hon har rätt när hon hävdar att maten vi äter kan påverka vårt allmäntillstånd på ett negativt sätt. Däremot är jag helt överens med henne om att det är vi själva som väljer vad vi stoppar i munnen och sedan får ta konsekvenserna av det, 
så att tänka till och fundera kring hur det man stoppar i munnen egentligen påverkar vår kropp och vår hälsa kanske inte är så fel.

Äppelplättar med chiafrön

Att utesluta något helt från kosten och bara äta av något annat löser inga problem, utan skapar bara nya, men att äta allsidigt av vår moderna kost är tydligen inte heller det ultimata. Utan Anna Hallén menar att det som gäller för att vi ska må som bäst är att äta allsidigt av människans artegna kost.
Vad är då vår artegna kost? Jo, den kost som vi ursprungligen är designade för, det som vi ätit sedan urminnes tider, t ex fisk, skaldjur och ägg. 
Vi har också ätit nötter, rötter, svamp, bär och frukt i alla tider medan spannmål, mejeriprodukter och baljväxter är något vi människor lagt till på senare tid och därför inte kan räkna som vår artegna kost.
Vi äter idag mat som våra kroppar inte är anpassade för. Mat som kan vara orsaken till många av våra krämpor då den innehåller eller saknar ämnen som bl a ökar våra stresshormoner, som i sin tur gör kroppen konstant beredd på fara.
Vi talar ofta om positiv och negativ stress men kroppen kan inte skilja på god eller ond stress. Stress är stress vare sig man har roligt eller inte medans man stressar.
Kroppen sätter sig, oberoende av vilken stress det rör sig om, i högsta beredskap och göra sig beredd att fly, och är det då så att maten vi äter påverkar våra stresshormoner kan man ju föreställa sig hur mycket kroppen tar stryk av att ständigt vara på sin vakt, dels pga maten vi äter och sedan den stress vi utsätter oss för i vår "yttre" miljö.
Anna Hallén tar också upp vikten av att ha balans mellan fettsyrorna omega 3 och omega 6. Är de i obalans mår kroppen inte bra. Det skapar bl a högt blodtryck och försämrat immunförsvar. De allra flesta av oss har för mycket omega 6 i kroppen och många dessutom brist på omega 3. Omega 3 minskar bl a smärta och stelhet i leder och ökar vår förmåga att koncentrera oss, så genom att äta mer fet fisk och minska mängden färdig mat, halvfabrikat och skräpmat som innehåller stora mängder omega 6 kan vi få de båda fettsyrorna i balans och därmed må bättre.

Stekt lax med smörstekta morötter

Jag blir helt klart påverkad när jag läser boken och tänker att det där med balans mellan omega 3 och omega 6 ska jag iaf ta till mig och byta ut bordsmargarinet mot Bregott, använda endast raps- eller olivolja i matlagningen och äta mer fet fisk.
Men att äta mer artegen kost och utesluta gluten och kolhydrater, som ju ingår i våra spannmålsprodukter, verkar däremot vara en så stor omställning och utmaning så det tänker jag får bli lite pö om pö. Har ju erfarenhet av att introducera vegetariskt i familjen och vet hur svårt det är, så att sluta äta pasta, bröd och snabbmat och istället introducera artegen kost verka just nu i tiden övermäktigt. Dotterns kommentar när jag bytte ut Lätta, som vi ätit under hela hennes livstid (18 år), till Bregott var; "Varför byta ut något som vi alltid ätit? Det kan väl ändå inte vara fel att äta då?" Kanske just därför vi ska byta ut för att vi ALLTID av ren vana och slentrian har ätit Lätta, utan att reflektera över hur det påverka våra kroppar, tänker jag. 
Jag tänker att jag till en början nogsamt ska notera vad vi äter och stoppar i oss och sedan därefter minska på t ex mängden bröd med gluten i osv. 
Små förändringar som det inte behöver oj:as och förfäras över här hemma. 
Leder det till märkbart mindre stress och värk så är det ju absolut värt att lägga ner energi på att byta ut vår "normala kost" till en mer hälsosam. 

Granola med nötter och kokos

Varför då detta intresse?
Jo, för att jag i perioder har ont och är stel i leder, muskler, nacke och rygg och framför allt har problem med huvudvärk. Huvudvärken har blivit mycket bättre genom åren då jag bland annat bytt yrke från ett stressigt jobb som undersköterska till ett administrativt arbeta, med den fördelen att jag kan planera och lägga upp mitt arbete helt själv och slipper stressen med att aldrig räcka till, varken på jobb eller hemma. Men fortfarande känner jag mig som en "sveda- värk och brännkärring" emellanåt, så kan man göra något åt det genom att förändra kosten så är det ju värt att testa. Att istället för att ta den enkla vägen och dämpa problemen med tabletter ta reda på vad det egentlig är som orsakar värken och påverkar måendet.
Naturligtvis har träning och motion också stor inverkan på hur vi mår, så mer rörelse i vardagen ska jag absolut lägga till. Det går i perioder det där med att motionera. Det kanske är i just de perioderna som värken uppstår... 
Kanske skulle börja föra en kost- och motionsdagbok och där notera när värken kommer och se om jag kan se något mönster.

Tre små energirika röror

En "kort" reflektion kring ett svårt ämne; att många känner värk och obehag men inte får någon hjälp från vården. 
Boken Gnisselzonen sätter helt klart igång funderingar och tankar kring vad man själv kan göra åt sin situation, och inte bara lasta samhället och vården för hur man mår och gnälla på att ingen tar en på allvar och ger någon bot.
Här tycker jag att citatet "Man blir vad man tänker" är på sin plats.
Det är bara en själv som i slutänden kan påverka vad man tänker och hur man mår. Om det nu inte är "mätbara" besvär man lider av som sjukvården kan bota med medicin eller operation, utan andra problem som gör att man lider av ohälsa trots att kroppen i övrigt är frisk, så får man kanske inse att man själv måste hitta en lösning på problemet, eller söka sig till den alternativa medicinen.
 

5 kommentarer:

  1. Så mycket klokt i det du skriver. Jag tror också att kosten och motionen påverkar om vi har värk el inte. Skriv gärna sedan om det ger resultat. Kanske det kan hjälpa andra också då. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Har ett barnbarn med autism och han har börjat äta glutenfritt och blivit mycket bättre, har beställt lchf 2.0 som Anna Hallen har skrivit tillsammans med 56kg, gluten-, mjölk- och soyafri mat för att testa. Intressant det du har skrivit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där :) Jag är inte alltså helt ute och cyklar när jag tror på att maten kan påverka oss negativt, på fler sätt än att man är intolerant och reagerar på det viset på olika ämnen i maten.
      Jag har varit emot dieter i syfte att gå ner i vikt och tycker att man ska äta allsidigt och röra på sig istället, och lchf klingar i mina öron som en diet, men visst ska man använda sig av de recepten om man märker att man mår bättre av det.
      Håller tummarna för att ditt barnbarn blir fortsatt bättre.
      /Birgitta

      Radera
  3. Mycket kloka tankar om ett högst aktuellt ämne. Den där boken ska vi allt spana in, tack för tipset!
    Kramizar!

    SvaraRadera
  4. Intressant bra att du börjat att ta bort Lätta och ersatt med Bregott. Att använda mer naturliga produkter och minska intag av mjölkprodukter och gluten kan göra att man mår bättre. Allt handlar om balans, man får lära av sin egen kropp:) Tror inte på att ta bort för mycket ytan att man minskar och äter naturligt och känner efter hur mår jag.
    Ha det gott
    kram milla

    SvaraRadera