tisdag 4 oktober 2016

Hur gick det då med regnbågstårtan?

Lyckades jag med förra veckans Hela Sverige bakars utmaning 
Ni som följer Min Lilla Kokvrå på FB vet att det blev en tårta...


men att den inte riiiktigt hamnade i kategorin godkända regnbågstårtor. 
Hade absolut inte fått Birgittas omdöme "rasande elegant".

Två inte så imponerande "sidor".


Dessutom hade jag hela veckan på mig att förbereda och baka tårtan, mot deltagarnas ynka två timmar, och som ändå lyckades presentera fina tårtor. 
En stor eloge till dem.




Bottnarna bakade jag i förväg under veckan men för att sätta lite press på mig själv satte jag en timme som gräns för att montera tårtan i söndags. 
Jag hade köpt marsipan på rulle och undrar hur det kommer sig att det ser så enkelt ut när proffsen kavlar ut det elastiska marsipanlocket. 
Mitt blev allt annat än elastiskt. 
Jag använde potatismjöl vid kavlingen och kanske det blev lite i mesta laget. Marsipanen sprack och det var svårt att lyfta det i ett stycke över tårtan. 
Om det hade varit så att tårtan skulle vara grön så hade jag köpt ett färdigkavlat grönt lock som finns i mataffärerna. För var köper man vita marsipanlock?


Försökte snygga till tårtan med lite strössel i glada färger 
och fotade naturligtvis den snyggaste "sidan" ;)


Spänningen var oliiidlig när första tårtbiten skars ut ...
Och innandömet finns nog inte mycket att klaga på. 
Rätta färgerna lyckades jag få till med karamellfärg och att få dem i rätt ordning 
och bottnarna blev hyfsat lika tjocka. 
Så där kan jag nog iaf ge mig själv godkänt.


Hur smakade då tårtan? 
Absolut ätbar, med citronsmak, 
men det var inget direkt "wow, vad god den blev".

Är ni intresserade av receptet?  Då hittar ni det HÄR.

Ska bli kul att se vad det blir för utmaning ikväll. Kommer du titta? 
Den här veckan låter jag dock bli att utmana mig själv 
innan jag vet vad utmaningen är. Känns lugnast så ;)


4 kommentarer:

  1. De tre nedersta bottnarna är lite tunnare än de andra och det här med marsipan får du nog öva på... ;-) :-D Insidan gör mig glad och dekorationen är häftig tycker jag. Du skukle ha gjort som vissa av deltagarna och öst på med strössel runt hela så hade sprickorna inte synts. :-) Jag har lagt på egenutkavlad marsipan några få gånger, blir alltid veck men så orkar jag inte stå där och klappa och sträcka heller. Har också hört att de tjatar om potatismjöl i programmet men jag har fått lära mig att kavla ut mellan plastfolie eller bakplåtspapper. Vet inte om det är enklare, kan vara lite pilligt att få bort sista plastsidan när marsipanen ligger på tårtan men jag har upplevt marsipanen som fortsatt elastisk.

    Hoppas det kommer något i kvällens program som du vill ta dig ann.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir man glad av färg :)
      och att de nedersta bottnarna ser lite tunnare ut beror nog på kameravinkeln ;) :)
      Marsipanlock behöver jag definitivt träna på, eller helt enkelt baka tårtor utan marsipan i fortsättningen :)

      Radera
    2. Jag skippar ofta marsipan då jag inte är så förtjust i det. Men att lägga in en skiva mandelmassa på sockerkaksbotten blev riktigt gott. Var ju inte utan att jag blev nyfiken på vad domarna skulle ha sagt om min princesstårta med kvitten eller min mozartkuletårta på temat som var förra veckan. På tal om just den sistnämnda så ska jag baka den till snart födelsedagsfirande vännen. Idag pratade jag tårthemlis med hennes 6-åring, han ska vara med och dekorera den så han fick bestämma vad vi ska ha på den. Blandat godis, marsmellows och apelsiner. Blir en övning för mig i att inte vilja få till utseendet, i mitt tycke, perfekt.

      Hoppas du inte tog illa upp av min bedömning i ursprungskommentaren, försökte låta som domarna. Tycker det är kul att du gav dig på utmaningen och kul att du så öppet visar hur det blev.

      Radera
    3. Tog inte alls illa upp. Förstod att det var med glimten i ögat :)
      Lycka till med tårtbaket. Låter gott med mozartkuletårta, och den kommer säker bli urtjusig med en ohämmad 6-åring som dekoratör :)

      Radera