lördag 29 juli 2017

Asiatisk kalkonfärssås med ingefära

Gårdagens middag blev riktigt lyckad. Får ungdomarna sån här god mat runt om i våra skolor så förstår jag inte varför det överlag klagas på skolmaten.
Anledningen till denna reflektion är att jag hittade receptet  i Martin & Serveras tidning Smakfullt och var beräknat för 100! hungriga ungdomar i 11-14 års åldern :)
Fick alltså räkna om och anpassa receptet efter vår familj på fyra personer. 
Dessutom var det kycklingfärs i orginalreceptet, men det fanns inte hemma i butiken så då fick det bli kalkonfärs istället. 
Nu vet ju jag att förutsättningarna för matlagningen ser väldigt olika ut från skola till skola, om maten lagas på plats så kökspersonalen kan påverka det som lagas eller om den kommer i värmeskåp och kantiner från ett storkök, men oftast hör man bara det negativa och sällan att maten är god i skolan. 
Vilka erfarenheter har ni av skolmaten? Våra barn hade turen att gå på en grundskola som hade en egen kock som lagade all mat från grunden. Han var dessutom väldigt bundis med barnen och hörde sig för och hade koll på vad de gillade, osv. 
Men jag vet att inte alla skolor har det så bra förspänt.

Asiatisk kalkonfärssås med ingefära
4 portioner

500 g kalkonfärs, fryst
1 gul lök, finhackad
1 klyfta vitlök, finhackad
3 morötter, grovrivna
2 msk riven ingefära
2 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk
1 tärning hönsbuljong
2 msk ketjap manis
1 tsk sambal oelek
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Saft från 0,5 lime

Till servering
Jasminris
Grönsallad

Gör så här
Stek den tinade kalkonfärsen med lök och vitlök i lite rapsolja
Blanda ner de grovrivna morötterna och låt fräsa med
Tillsätt ingefära, tomatpuré och kokosmjölk i färsen
Smula ner hönsbuljong
Krydda med ketjap manis, sambal oelek, salt, svartpeppar och limesaft

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar