måndag 9 oktober 2017

Fisk hela veckan i Min lilla kokvrå - Varför äta mer fisk? Och hur panerar man fisk?

Fisk är både nyttigt, gott och lättlagat! Ändå blir det oftast inte fisk mer än en, kanske högst två gånger i veckan till middag. Känner ni igen er?
Fiskens omega 3-fettsyror skyddar våra hjärtan men de är även bra för vårt kom-ihåg. Omega 3 förbättrar nämligen våra hjärnors kapacitet. 
Fisk innehåller också en massa vitaminer och mineraler som vi behöver för att må som bäst. Det finns alltså flera bra anledningar till att äta fisk mer ofta. 
Men även om vi nu tycker att vi inte får till fisk så ofta som vi skulle vilja till middag så ska vi komma ihåg att även makrillen på mackan och sillen till ägget innehåller en massa nyttigheter.

Tänkte att jag kanske kunde inspirera till att äta mer fisk genom att ha ett fisktema här på bloggen den här veckan. Tror att största anledningen till att man inte äter så mycket fisk är att man tycker det är svårt att variera sig. Så under veckan kommer det komma tips på olika tillagningssätt, goda fiskrecept och några snabba vägar till vardagsmiddagar med fisk. 
Det är bra att välja att tillaga olika sorters fisk, både för hälsans och miljöns skull. Härom dagen åt vi torsk men oftast blir det lax.
Idag blir det panerad rödspätta och strömming här på bloggen. Till båda fiskarna passar det att servera potatismos.

Det finns olika sätt att panera fisk. Man kan göra en dubbelpanering, då vänds fisken först  i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Man får en fin och tät skorpa men paneringen drar åt sig ganska mycket fett vid stekningen. 
En annan variant är att först vända filéerna i uppvispat ägg, sedan i finsiktat ströbröd. Salt och kryddor blir jämnast fördelade om man blandar dem i paneringen men man kan även strö direkt på fisken. 
Till fisk som steks med skinnet på, t ex rödspätta, passar enbart mjöl eller ströbröd bäst. Vänd filéerna i saltat vetemjöl eller finsiktat ströbröd. 


Stekt strömmingsflundra
4 portioner

600 g rensad strömming
1 tsk salt
Vitpeppar
1 kruka persilja, klippt
3-4 msk smör till stekning
Panering
1 ägg
1 tsk salt
1 dl ströbröd

Gör så här
Lägg ut de rensade strömmingarna med köttsidan upp och salta och peppra 
Fördela persiljan på halva antalet


Lägg ihop strömmingarna två och två
Vänd dem i uppvispat ägg


Vänd dem i ströbröd blandat med salt


Bryn smör och stek flundrorna på måttlig värme så paneringen inte bränns
Stek på varje sida i 3-4 minuter
Servera med potatismos och rårörda lingon



Panerad rödspätta
4 portioner

600 g rödspättafiléer
Salt
Vitpeppar
2 dl ströbröd
Smör till stekning

Gör så här
 Torka av fiskfiléerna och krydda dem med salt och peppar
Panera fisken genom att doppa den i ströbröd
Stek fisken i smör
Servera med potatismos, rivna morötter, tomater och citron



Potatismos

1 kg potatis
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 klick smör
1 gnutta socker

Gör så här
Skala potatisen och skär i bitar
 Koka den mjuk i lättsaltat vatten 10-15 min
 Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen
 Värm mjölken och rör ner i potatisen
Smaksätt med salt, peppar, smör och socker
 Rör moset luftigt


Imorgon tänkte jag inspirera med fisk i ugn.
Så häng med då.


2 kommentarer:

  1. Du har rätt, fisk blir lätt lite tråkigt utan variation! Nu är jag taggad till tusen och tänker panera rödspätta! Ps: Lovar att blogga om yogaresan:)!

    SvaraRadera