måndag 21 maj 2018

Spättarullader med rom och gräslök och sparris

Den här gången är det instakonto @anax_skafferiet som inspirerat med läcker bild på krispig färsk sparris toppad med spättarullader och rom- och gräslökssås. 
Mums, det måste testas! Och såsen var verkligen mums! 
En riktigt god försommar rätt med en riktigt grym sås. Testa, vet jag :)


Spättarullader med rom och gräslök och sparris
4 portioner

1 liten gul lök, finhackad
2 dl vitt vin
3 dl grädde
1 tärning fiskbuljong
1 dl vatten
1 msk maizena
0,5 dl gräslök, finskuren
80 g röd stenbits rom
400 g spättafiléer
Salt
Peppar

Kryddsmör
75 g smör, rumsvarmt
1 dl finskuren gräslök
0,5 msk ättiksprit
Salt
Peppar

Tillbehör
Färsk sparris


Gör så här  
Riv smöret till kryddsmöret grovt
Blanda med gräslök och ättiksprit
Smaka av med salt och pepppar
Ställ smöret i frysen medans du förbereder resten
Fräs den gula löken i lite smör utan att den tar färg
Tillsätt vinet och reducera tills ca hälften återstår
Häll i grädde, vatten och smula ner buljong, koka i 7-8 minuter
Red av såsen med maizena utrörd i lite vatten
Sjud såsen några minuter till så den tjocknar
Tillsätt gräslök och smaka av med peppar
Lägg filéerna med skinnsidan upp
Krydda med salt och peppar
Lägg på en klick kryddsmör på varje filé och rulla ihop
Lägg rulladerna i en smord form med skarven nedåt
Häll såsen över fisken och sätt in formen i ugnen i 200 grader i ca 20 min
När fisken är klar, rör försiktigt ned hälften av stenbitsrommen i såsen
Resten av rommen använder du att toppa rulladerna med
Strö över lite gräslök
Servera spättan på en rejäl bädd av sparris 
som du sjuder några minuter i lättsaltat vatten

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar