måndag 30 juli 2018

Italiensk fastfood - Polenta med bacon och svamp

Polenta! Har du testat det? Vanlig vardagsmat i Italien men som inte fått samma fäste här hemma hos oss som pastan.
Eftersom den är gjord på majsmjöl är den även skonsam för känsliga magar. 
Här blandade jag polentan med parmesan men man kan tillaga den på många olika vis, som att t ex steka, grilla eller fritera, så det kommer alldeles säkert bli mer polenta här i vrån framöver. 
Inspirerad blev jag på Instagram av @nilliskok men receptet är Paolo Robertos.

Polenta med bacon och svamp
4 portioner

140 g bacon, skuren i strimlor
350 g svamp, jag använde torkade kantareller
(Beräkna att 10 g torkad svamp motsvarar 100 g färsk svamp. 
Blötlägg den torkade svampen i ca 30 minuter, släng bort vattnet och tillaga som färsk svamp.)
2 schalottenlökar, finhackade
1 st peperoncino, hel
(En hetare variant av chilipeppar. Jag använde dock en mildare variant.)
2 msk persilja, finhackad
2 msk färsk timjan, finhackad
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1,75 dl polenta, snabbgryn
0,5 tsk salt
1 dl persilja, finhackad
1 dl parmesanost, färskriven
1 krm svartpeppar
Olivolja


Gör så här
Fräs peperoncinon (hel chili) med 1 msk olivolja i en stekpanna
Tillsätt bacon, svamp och lök och fräs tills vätskan kokat in, ca 5 minuter
Tillsätt persilja, timjan och 1 msk olivolja
Smaka av med salt och peppar
Låt svampblandningen gå klart på svag värme i ytterligare ca 5 minuter
Ta upp chilin, som kastas, och ställ pannan åt sidan
Koka polentagrynen enligt förpackningen
Rör ner persilja, parmesan, 0,5 msk olivolja och peppar i den färdiga polentan
Blanda om ordentligt och smaka av med salt
Servera polentan med lite överströdd parmesan och svampblandningen


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar