Men jag tror vi kommer ta igen det och istället grilla mer än normalt under hösten.
Svägerskan hade med sig en flaska vin istället för blomma när de var här häromsistens. Ett rött vin som skulle drickas till nöt eller lamm, så vi bestämde oss för att prova på att grilla lammkotletter. Vi äter gärna lamm men har av någon anledning aldrig grillat det tidigare. Och varför har vi inte det, kan man undra, det blev ju så gott. Och det gick otroligt snabbt att grilla.
Grillade lammkotletter
4 portioner
8 dubbla lammkotletter
3 vitlöksklyftor, skalade och pressade
0,5 dl olivolja
0,5 citron, det finrivna skalet
Rosmarin, gärna färsk, hackad
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här
Blanda ihop vitlöken, rosmarinen, citronskalet och olivoljan med salt
och peppar
Lägg lammkotletterna i oljeblandningen,
se
till att lammkotletterna är väl täckta med marinaden
Starta grillen i god tid så du hinner få fin glöd tills det är dags att grilla
Strax innan servering lägger du lammkotletterna på grillen
Strax innan servering lägger du lammkotletterna på grillen
Passa dem noga – det går fort att grilla dem, ca 3 minuter per sida
Ta dem av
värmen så de inte blir överstekta
Servera direkt
Servera direkt
Örtsmör
75 gram smör
1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
0,5 citron, det finrivna skalet
1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
0,5 citron, det finrivna skalet
Färska örtkryddor, ex timjan och rosmarin, hackade
Salt och peppar
Salt och peppar
Gör så här
Rör ihop ingredienserna
Smaka av
Förvara kallt
Varm fänkålssallad
4 portioner
2-3 fänkålsstånd, beroende på storlek, tvättade och tunt skivade
2-3 schalottenlökar, skalade, delade i halvor och tunt skivade
Olja och en rejäl klick smör till stekning
Svartpeppar och salt
En skvätt vitvinsvinäger
De gröna vipporna från fänkålen
Gör så här
Hetta upp olja och smör på medellåg värme
Fräs löken, när
löken sjunkit ihop och blivit blank tillsätter du fänkålen
Låt steka,
rör om då och då
Krydda med peppar och salt
Låt steka
tills fänkålen mjuknat
Häll på en skvätt vitvinsvinäger
Tillsätt även en del av fänkålsvipporna om du har många
Lägg upp på serveringsfat och dekorera med de
gröna dekorativa fänkålsvipporna
Rosmarinpotatis
4 portioner
0,75 kg potatis, fast sort
1 msk olivolja
3 rosmarinkvistar
Gör så här
Skrubba och halvera potatisen
Lägg på en plåt och ringla över olja
Strö över flingsalt och rosmarin
Rosta potatisen mitt i ugnen i 225 grader i ca 30 min,
tills den är gyllene
Och det röda vinet med karaktär av rostade ekfat, mörka bär och vanilj,
som svägerskan hade med sig och som passade klockrent till lammkotletterna,
var Café Culture, nr 2369 på Systembolaget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar