söndag 19 augusti 2018

Grillade lammkotletter med örtsmör, fänkålssallad och rosmarinpotatis

Igår blev det till att damma av grillen efter grillförbudet. Jag har verkligen saknat att inte kunna grilla i sommar. Nu när vi äntligen har haft så fina sommarkvällar :( 
Men jag tror vi kommer ta igen det och istället grilla mer än normalt under hösten.


Svägerskan hade med sig en flaska vin istället för blomma när de var här häromsistens. Ett rött vin som skulle drickas till nöt eller lamm, så vi bestämde oss för att prova på att grilla lammkotletter. Vi äter gärna lamm men har av någon anledning aldrig grillat det tidigare. Och varför har vi inte det, kan man undra, det blev ju så gott.  Och det gick otroligt snabbt att grilla.


Grillade lammkotletter 

 4 portioner   

 

8 dubbla lammkotletter  

3 vitlöksklyftor, skalade och pressade 

0,5 dl olivolja 

0,5 citron, det finrivna skalet 

Rosmarin, gärna färsk, hackad

 0,5 tsk salt

 2 krm svartpeppar


Gör så här
Blanda ihop vitlöken, rosmarinen, citronskalet och olivoljan med salt och peppar
Lägg lammkotletterna i oljeblandningen, 
se till att lammkotletterna är väl täckta med marinaden
Starta grillen i god tid så du hinner få fin glöd tills det är dags att grilla
Strax innan servering lägger du lammkotletterna på grillen 
Passa dem noga – det går fort att grilla dem, ca 3 minuter per sida
Ta dem av värmen så de inte blir överstekta
Servera direkt


Örtsmör


75 gram smör
1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
0,5 citron, det finrivna skalet
Färska örtkryddor, ex timjan och rosmarin, hackade
Salt och peppar

Gör så här 

Rör ihop ingredienserna

 Smaka av 

Förvara kallt



Varm fänkålssallad 

4 portioner

 

2-3 fänkålsstånd, beroende på storlek, tvättade och tunt skivade
2-3 schalottenlökar, skalade, delade i halvor och tunt skivade
Olja och en rejäl klick smör till stekning
Svartpeppar och salt
En skvätt vitvinsvinäger
De gröna vipporna från fänkålen

 

Gör så här

Hetta upp olja och smör på medellåg värme
Fräs löken, när löken sjunkit ihop och blivit blank tillsätter du fänkålen
Låt steka, rör om då och då
Krydda med peppar och salt
Låt steka tills fänkålen mjuknat
Häll på en skvätt vitvinsvinäger
 Tillsätt även en del av fänkålsvipporna om du har många
Lägg upp på serveringsfat och dekorera med de gröna dekorativa fänkålsvipporna 



Rosmarinpotatis 
4 portioner 

0,75 kg potatis, fast sort
1 msk olivolja
3 rosmarinkvistar

Gör så här
Skrubba och halvera potatisen
Lägg på en plåt och ringla över olja
Strö över flingsalt och rosmarin
Rosta potatisen mitt i ugnen i 225 grader i ca 30 min, 
tills den är gyllene

Och det röda vinet med karaktär av rostade ekfat, mörka bär och vanilj,
som svägerskan hade med sig och som passade klockrent till lammkotletterna, 
var Café Culture, nr 2369 på Systembolaget. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar